Budgetunderskott och sinande kassa

ANNONS
|

För att komma tillrätta med ekonomin och bygga upp en reserv ska stadsdelen spara 31 miljoner kronor under 2013. Äldrevården ska bantas och uppsägningar är inte uteslutet.

- De äldre blir allt färre i vår stadsdel, och när vi inte behöver lika många vårdplatser minskar även personalbehovet, säger Pähr Nyström, stadsdelsdirektör i Centrum.

Samtidigt som det kostar pengar att ha fler äldrevårdplatser än nödvändigt, innebär färre äldre även ett rejält inkomstbortfall. För varje invånare över 85 får stadsdelen nämligen en rejäl peng av kommunen för att klara vårdkostnaderna.

- Dessutom har vi en stor inflyttning av yngre och barnfamiljer. Det är naturligtvis positivt men kräver investeringar i annan välfärd. Till exempel har vi byggt en hel del förskolor på senare tid, säger Pähr Nyström.

ANNONS

Stadsdelen ligger omkring 7 miljoner under budgetmålet, men förvaltningen flaggar för att det i värsta fall kan röra sig om nästan tre gånger mer. Till det ska läggas att man hade hoppats gå 13 miljoner plus i år. Detta för att fylla på det egna kapitalet som minskat stadigt under en längre tid. Med en omsättning på 1,3 miljarder kronor skulle stadsdelen behöva 50 miljoner i reserv, för att klara av oväntade svängningar i ekonomin. Men det målet är man inte i närheten av i dag.

- Budgeten har inte gått ihop på flera år och det är naturligtvis inte bra. Vi har bantat kostymen och kan redovisa ett nollresultat för de flesta verksamheter, men vissa utgifter är svåra att planera för, säger Pähr Nyström.

I årets budget är skolan en sådan oförutsedd utgift. Centrum har fått ersättning för 100 elever färre än vad som faktiskt bor i stadsdelen, efter att stadsledningskontorets statistikavdelning gjort en grov felbedömning av hur många skolungdomar som förväntades flytta in under 2013.

ANNONS