Budgetmiljoner till Göteborgs skolor och industri

ANNONS
|

För att öka likvärdigheten tillskjuter regeringen 2,4 miljarder kronor till Sveriges skolor under 2018.

Av dessa hamnar 107 miljoner i Göteborg, något som kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) ser som en viktig satsning.

– Pengarna ska bland annat användas till att minska kunskapsklyftorna mellan stadsdelarna och att förbättra skolungdomars hälsa, säger Ann-Sofie Hermannson, som också deltog i presskonferensen på Salsavägens förskola i närheten av Angered centrum.

Förutom skolangynnas även Göteborgs fordonsindustri och polis av budgeten, säger Ann-Sofie Hermansson.

– Vi glada över satsningen på det Elektromobilitetslabb som, av allt att döma, kommer att ligga på Lindholmen. Labbet ska arbeta med utveckling av elfordon som ska gynna hela Sverige. Under 2018 kommer regeringen att bidra med 180 miljoner kronor, säger hon.

ANNONS

Det är ännu inte klart hur mycket Göteborgspolisen kommer att få av de två miljarder kronor som regeringen lägger på Sveriges polis under 2018.

Även under 2019 och 2020 kan det bli mer pengar för regionens polis då regeringens polismiljarder utökas ytterligare.

Höjer barnbidraget med 200 kronor

Under pressträffen kommenterade Åsa Regnér, Barn-, äldre- och jämställdhetsminister, den höjning av barnbidraget som regeringen presenterade på onsdagsmorgonen.

Nästa år kan både barn och gymnasieungdomar räkna med 200 kronor mer per månad.

– De ekonomiska skillnaderna mellan barnfamiljer har ökat under de senaste åren. Vi gör detta för att barns möjligheter inte ska avgöras av föräldrarnas inkomst. Det är också en viktig princip att barnbidraget är generellt och kommer alla barn till del, säger Åsa Regnér.

En annan satsning i budgeten som Åsa Regnér lyfte fram var den om en förstärkt psykiatri, både för vuxna och unga.

Under de närmaste tre åren kommer 2,5 miljarder kronor att läggas på utökad psykologisk behandling inom primärvården och specialiserad psykiatri.

– Det är ganska många barn i skolan och som måste komma i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin, samtidigt som köerna är långa. Nu tillskjuter vi medel för att förstärka möjligheterna till behandling på lokal nivå, säger hon.

Ekonomin går på högvarv

Regeringen konstaterar att ekonomin går på högvarv, med sjunkande arbetslöshet och en beräknad tillväxt på 3,1 procent under 2017.

ANNONS

Enligt oppositionen är det oansvarigt att då lägga fram en budget som omfattar 43,8 miljarder kronor. En expansiv finanspolitik riskerar att elda på konsumtion och stigande fastighetspriser, hävdar de.

Men det är något som Åsa Regnér inte håller med om.

– Det är tvärtom ansvarigt att vi samtidigt som de här satsningarna använder 40 miljarder till finansiellt sparande och att betala av på statsskulden. Det är också ansvarigt att ha en jämlikhetsprofil i den här budgeten, så att vi kan lyfta hela Sverige och alla barn, säger Åsa Regnér.

ANNONS