Så här brukar det se ut när kommunfullmäktige har ordinarie möten i Börshuset. Fullmäktiges ordförande Anneli Rehdin i mitten av podiet till vänster.
Så här brukar det se ut när kommunfullmäktige har ordinarie möten i Börshuset. Fullmäktiges ordförande Anneli Rehdin i mitten av podiet till vänster. Bild: Olof Ohlsson

Budgetfullmäktige hotat av nya coronarestriktioner

Tanken var att budgetfullmäktige skulle bli det första riktiga mötet sedan coronapandemin slog till. Nu är det oklart om det blir så.
– Jag ska ha ett möte med gruppledarna och vill inte föregripa den diskussionen, säger kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin.

ANNONS
|

Kommunfullmäktige i Göteborg har 81 ledamöter. Med presidium, politiska tjänstemän och vakter innebär det att över 100 personer samlas för varje möte.

När coronapandemin slog till och begränsningar i hur många personer som får träffas på olika sammankomster infördes tvingades också fullmäktige tänka om. Till en början övervägde man att gå över till digitala möten, men så blev det inte.

– Tekniken har inte varit med oss, vi har inte kunnat lösa säker uppkoppling till alla ledamöter, berättar Anneli Rhedin.

LÄS MER:Uppmaningen: Bjud inte hem vänner – skjut upp möten

Möten med 41 ledamöter

I stället blev lösningen att genomföra mötena på plats i Börshuset, men med ett begränsat antal ledamöter. För att vara beslutsföra sattes en gräns på minst 41 ledamöter och ungefär på den nivån har man legat sedan i april.

ANNONS

Det har också inneburit att man inte voterat, utan beräknat hur många som stöttat de olika förslagen utifrån hur partierna yrkat, baserat på hur många ledamöter de olika partierna har.

LÄS MER:Dystra reaktioner på nya beskedet om butikerna

Eftersom budgeten sätter ramarna för kommunens arbete är budgetbeslutet det viktigaste som fattar av fullmäktige under året. Därför vill man till varje pris genomföra ett vanligt budgetfullmäktige.

För att göra det på ett coronasäkert sätt hade kommunen hyrt större och bättre ventilerade lokaler på Lindholmen.

– Vi tyckte att de låg steget före och hade tagit höjd för det här, men så kom de här nya restriktionerna, säger Anneli Rhedin.

LÄS MER:Lokala restriktioner mot corona införs i Västra Götaland

Inget svar i dagsläget

De nya särskilda råd som gäller för hela Västra Götalandsregionen sedan torsdagen säger bland annat att man ska avstå från möten. Det heter att konferenser ska ställas in och att människor i möjligaste mån ska arbeta hemifrån.

Frågan är vad det innebär för budgetfullmäktige, som ska genomföras torsdagen den 5 november. Anneli Rhedin har i dagsläget inget färdigt svar.

– Vi har en plan A och en plan B, men jag ska ha ett möte med gruppledarna på måndag för att diskutera frågan och jag vill inte föregripa den diskussionen.

Kommunens budget måste enligt lag beslutas före november månads utgång och Anneli Rhedin säger att det är viktigt att kunna genomföra just budgetmötet – som ett vanligt år tar omkring tolv timmar – med hela fullmäktige samlat.

ANNONS

– Det är viktigt att vi kan ha en debatt där gruppledarna och alla som är ansvariga för olika sakpolitiska områden kan delta, och där man får trycka på knappen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS