Budgetdebatten avbröts – beslut skjuts på framtiden

Det blev inget beslut om nästa års budget för Göteborgs stad. Debatten avbröts och budgeten skickades tillbaka.
– Det var ju jättebra det här. Vi har nått precis så långt vi önskade, säger Martin Wannholt (D).

ANNONS
|

På måndagen samlades fullmäktigeledamöterna i Börshuset vid Gustaf Adolfs torg i syftet att diskutera och klubba budgeten för 2020. Men redan på söndagseftermiddagen ställdes saker på ända.

Då gjorde Demokraterna och Socialdemokraterna klart att de tänkte återremittera den styrande alliansens budgetförslag.

För en minoritetsåterremittering krävs en tredjedel av mandaten, 27 av 81 röster, vilket D och S når med råge.

Och efter att gruppledarna debatterat i flera timmar på måndagen tog det stopp. Mötet avbröts, gruppledarna från samtliga partier försvann iväg för en diskussion. För att sedan komma tillbaka med budskapet att de röstar om återremissen redan nu istället för att debattera vidare.

ANNONS

Strax innan klockan 13 röstade 30 politiker för en återremiss och en återremiss blev det. Politikerna får nu ytterligare en och en halv vecka på sig innan de är tillbaka i fullmäktigesalen den 13 november.

LÄS MER:Demokraterna den stora vinnaren efter budgetkaoset

"Olyckligt"

Axel Josefson (M) tycker att vändningen är olycklig.

– Vi gjorde ett försök att försöka förhindra den här återremissen, men tyvärr var inte Demokraterna eller Socialdemokraterna särskilt sugna på att titta på det, säger han.

Nu ska de lyssna in vad S vill.

– Det har vi inte riktigt fått besked om idag, säger Axel Josefson.

Vad hade ni kunnat göra för att förankra er budget innan ni gick fram?

– Det fungerar inte riktigt på det sättet. Det politiska systemet bygger på att man har olika budgetalternativ och att man kommer överens och jobbar fram en gemensam budget.

Han säger att det är en nyhet för att S och D vill diskutera budgetinnehåll eftersom partierna varit tydliga med att de vill gå fram med egna budgetar.

– Jag är förvånad över att de här två partierna går fram på det här sättet, när man ändå anser sig vara ansvarstagande partier. Jag tycker inte att man lever upp till det, säger Axel Josefson.

ANNONS

Texten fortsätter under direktrapporteringen

Skolan ömmande punkten

S och D har menat att alliansens anslag till förskolan och skolan är på tok för lågt, eftersom det inte täcker för de ökade kostnaderna. De kritiserar också alliansen för att ha fört fram sparbeting som satsningar.

Under det knappa dygnet som gått sedan utspelet har alliansen hunnit skrapa fram mer pengar till skolan och förskolan. Förhoppningen var att man därmed skulle kunna klubba budgeten efter debatten på måndagskvällen, men S och D stod fast vid kraven på en återremiss.

Demokraternas partiledare Martin Wannholt är nöjd med återremissen och säger att alliansen tvingas backa från nedskärningarna på skolan och förskolan.

– Nu ska vi sitta ned i lugn och ro, och få på papper att vi får igenom de här satsningarna de har lovat idag, men också att de får ta fram besparingar så att vi inte ökar låneskuld eller annat, säger han.

Alliansen skjuter till mer pengar till skolan. Varför kunde ni inte ta beslut på det ni fick på bordet idag?

– Vi blev kallade för haverister. Det sade de igår. Stadens alla barn och unga tycker inte att vi är haverister. Sedan slängde de under natten fram en påse pengar som de uppenbarligen inte hade igår. Vi ska diskutera detta som vuxna människor i lugn och ro. Det här kommer bli jättebra, säger Martin Wannholt.

ANNONS

LÄS MER:S och D röstar ned alliansens budget

"Ett systemskifte"

Både Martin Wannholt och Jonas Attenius (S) påpekar att S och D har haft skolan och förskolan som gemensam nämnare, men att de i övrigt har olika ingångar.

S riktar hård kritik mot vad de ser som ett systemskifte av alliansen, med privatiseringar, ombildningar av hyresrätter och generella nedskärningar i välfärden.

– Alliansen har bara 29 procent. Viss ödmjukhet måste man ha om man samlar mindre än en tredjedel av göteborgarnas röster, säger Jonas Attenius.

Alliansen menar att det är otydligt vad S egentligen vill med återremissen, medan de rödgrönrosa partierna (V, MP och FI) är kritiska till att S agerar först nu och påpekar att de bjudit in S till samtal under ett års tid.

– I år valde vi att gå fram med ett eget budgetförslag. När vi nu ser det här budgetförslaget, som kommer väldigt sent, kan inte vi göra annat. För Göteborg, för välfärden, är det ansvarsfullt att sätta ned foten och markera, att nu går ni för långt, säger Jonas Attenius.

Han säger att S nu vill ge alliansen möjlighet att föra samtal och förankra budgeten.

Vad krävs för att ni ska släppa fram budgeten?

– Det återstår att se, där är vi ju inte. Men vi har ett antal punkter som för oss är väldigt viktiga som vi nu tar upp med alliansen.

ANNONS

Det handlar om bland annat om privatiseringar och "nedskärningar som slår blint".

MP blickar mot mitten

Under debatten mellan gruppledarna kritiserade Daniel Bernmar (V) S och D för att inte vilja samarbeta för att få till en annan budget än alliansens.

– Vi är beredda att ta ansvar för ett bredare styre. D har tackat nej. S har tackat nej, säger han.

Karin Pleijel (MP) säger att MP vill se ett stabilare styre.

– Den här typen av kaotiska situationer är inte bra. Vi har sagt sedan valet att vi vill sitta i ett bredare styre, helst en majoritet.

Hon säger att partiet har tankar om att man kan hitta varandra i mitten.

– Politiskt har vi mer gemensamt med vissa allianspartier än andra.

LÄS MER:Så vill politikerna styra Göteborg nästa år

"Tidigare styrets fel"

Alliansen utgör den största budgetgruppen, men sitter ändå bara på 24 av fullmäktiges 81 mandat.

Budskapet i minoritetsstyrets budget är att kommunen måste hålla hårt i pengarna eftersom det ekonomiska läget ser dystert ut framöver och att det kommunala grunduppdraget ska värnas, medan sånt som är onödigt ska rensas bort.

De menar också att det tidigare rödgröna styret har försatt staden i en situation där kostnaderna ökar snabbare än intäkterna.

Alliansen kritiserar också de andra budgetförslagen för att inte hålla ekonomisk god hushållning, och pekar på att S vill ta ut mer pengar ur de kommunala bolagen medan de rödgrönrosa vill ta pengar ur resultatutjämningsreserven som är tänkt att användas vid ekonomiskt sämre tider.

ANNONS

Jörgen Fogelklou (SD) yrkade på ett extra val om återremissen går igenom. Något som också sköts upp till nästa möte, eftersom kommunfullmäktiges ordförande anser att det är ett nytt ärende.

Fakta: Typiska citat

Martin Wannholt (D): "Vem är det som är haverist? Det står i tidningen att vi som ska satsa på skolan och förskolan är haverister."

Emmyly Bönfors (C): "Ni (S) hakar bara på återremissyrkandet för att skapa kaos".

Jonas Attenius (S): "Jag tycker att jag varit tydlig. Vi vill ha till ett samtal och en förankringsprocess. Det finns vissa saker vi tycker är problematiska"

Karin Pleijel (MP): ”Det är ju uppenbart att Alliansen kunde vika sig för kraven från Demokraterna att satsa mer på skolan, och det är ju bra. Rent logiskt borde Demokraterna röstat på det här idag, när den justeringen var gjord.”

Helene Odenjung (L): ”Ja, det är jättesvårt att veta vad som händer nu. Jag utgår ifrån att de tänkt igenom det när de driver igenom ett så här viktigt beslut. Om de tror att de kan åstadkomma något annat så är det upp till dem att bevisa det.”

Elisabet Lann (KD): "Det står plötsligt väldigt klart att Jonas Attenius inte vill ta ansvar. Men det måste man göra även i opposition. Att bara obstruera och skapa kaos är inte att ta ansvar."

Daniel Bernmar (V): "Ni (Alliansen) skriver att ni tillför 1,5 procent till verksamheterna för att klara löneökningar. Hur kan 1,5 procent klara kostnadsökningar på 2,7 procent?"

Jörgen Fogelklou (SD): "Om återremissen går igenom yrkar vi på extraval i Göteborgs kommun."

Stina Svensson (FI): "Låt oss göra Göteborg mer jämställt. Är man emot nedskärningar finns det en budget som inte gör det. Det är de rödgrönrosas".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS