Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Brunnsparken öppnar tidigare än planerat

Måndagen den 17 februari öppnas Brunnsparken åter upp för allmänheten. Det är en månad tidigare än planerat.
– Vi har haft en bra entreprenör och lärt oss från tidigare ombyggnationer i Brunnsparken, säger projektledaren Johan Blomqvist på Park- och naturförvaltningen.

Under hösten har stora delar av Brunnsparken varit avspärrad på grund av ombyggnationer. Bland annat har upprustningen innefattat gångstråk mellan hållplatserna och ny markläggning.

Från början var det sagt att arbetet med upprustningen skulle pågå till mars-april men redan på måndag öppnar den nya parken upp för allmänheten.

– Vi har haft en bra entreprenör och lärt oss från tidigare ombyggnationer i Brunnsparken. Vi har inte varit lika tidsoptimistiska i planeringen som vid andra projekt, säger Johan Blomqvist som är projektledare på Park- och naturförvaltningen.

Med tidigare projekt syftar Johan Blomqvist främst på renoveringen av fontänen Johanna.

– Där hittade vi ju järnvågen som är ett fornminne så därför förlängdes det med ungefär två månader på grund av att slutdokumentationen blev mer omfattande, säger han.

Har gått smidigt

Det återstår fortfarande en del arbete innan parken nyinvigs i samband med att Göteborg fyller 399 år den 4 juni. Bland annat ska perenner planteras i stora planteringslådor under våren. Tills vidare kommer de täckas av granris för att hålla fåglarna borta från att sprätta.

– Sedan är den fortsatta skötseln väldigt viktig. Det är ju Sveriges näst mest befolkade hållplats efter Stockholms central och bland annat tar det ju tre år innan de nyplanerade träden slår rot ordentligt, säger Johan Blomqvist.

Men han tycker ändå det är en skön känsla att projektet gått så smidigt.

– Det har varit ett väldigt roligt projekt men det är alltid skönt när man kan släppa på igen.

"Kommer slippa fylla på med grus"

Även kandelaberbelysningen från 1884, som nu restaureras, ska komma på plats under våren. Det har även dragits el och vatten fram till en plats där man förbereder en byggnad för ett kafé. Kafébyggnaden ingår inte i projektet i övrigt.

Johan Blomqvist ser fram emot att få uppleva det slutliga resultatet.

– Framförallt kommer vi slippa fylla på med grus hela tiden eftersom det är stenbeläggningar nu, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.