Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Maria Knudsens hund Bronson har varit försvunnen sedan i söndags eftermiddag Bild: Privat

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bronson är försvunnen – nu pressas Maria på pengar

Maria Knudsens hund Bronson försvann under en skogspromenad. Efter att hundägaren utlyste en hittelön berättar hon att okända personer har försökt att pressa henne på pengar.
– De sa att de skulle låsa in honom i ett kylskåp eller skicka iväg honom till Polen, säger hundägaren.

Den nio månader gamla hunden försvann vid 15-tiden i söndags när Maria Knudsen, 25, var ute på en skogspromenad vid Arödsberget i Brunnsbo på Hisingen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag brukar släppa lös honom i skogen och han var riktigt taggad eftersom han aldrig sett så mycket snö tidigare, säger Maria.

Under leken i skogen sprang Bronson plötsligt iväg.

– Han var glad och inte rädd och sprang upp för en backe, men sedan kom han inte tillbaka.

Bara 15 minuter efter försvinnandet la hon ut en första efterlysning av sin hund i en lokal grupp för hundägare i Brunnsbo. Efterlysningen gjorde att människor direkt kom och hjälpte henne i sökandet, men hunden gick inte att hitta.

Utlyste hittelön

När Bronson fortfarande var försvunnen under tisdagen beslutade Maria Knudsen sig för att utlysa en hittelön på hela 35 000 kronor till den som hittar hunden.

– Tanken var att sätta en riktigt fet hittelön så att det lönar sig mer att lämna tillbaka honom än att sälja honom, om det är så att någon har stulit honom, säger Maria Knudsen.

Marias efterlysning har spridits som en löpeld på sociala medier och hundratals människor har engagerat sig i sökandet. Under tisdagen fick hon dock ett otäckt samtal av personer som uppger sig ha hunden.

– Först sa han, "Hej jag har din hund här". Sedan sa han att han hörde att det var en hittelön som han ville att jag skulle swisha till ett nummer.

Han betyder allt för mig, säger Maria Knudsen om sin försvunna hund . Bild: Privat

Hotade slänga Bronson i frysen

När Maria krävde att få se en bild på hunden, ska personerna ha hotat med att låsa in Bronson i ett kylskåp eller att "skicka iväg honom till Polen".

När Maria fortsatte att ställa krav på att få ett bevis på att personerna hade hennes hund la de till slut på för att sedan ringa upp henne igen.

Maria beskriver samtalet som hon delvis spelade in som otäckt, men hon tror inte att personerna som ringde har hennes hund. Hon överväger att göra en polisanmälan.

– Egentligen vill jag inte fokusera på en idiot. Jag vill bara ha tillbaka min hund, men det är så jävla sjukt, förstår inte hur människor kan göra så, säger Maria.

Hon vill samtidigt belysa stödet hon har fått sedan Bronson försvann.

– Det är hundratals, eller tusentals människor som delat inlägget och som är snälla.

Vill ha konkreta uppgifter

Sedan Bronson försvann har Maria fått tips om att hunden har setts till i både tunnelbanan i Stockholm och på flera platser i Göteborgsområdet.

– Eftersom han har varit borta så länge nu tror jag faktiskt att någon har honom. En uppfödare som jag har pratat med tror att någon har tagit honom till en annan stad.

Bronsen är av rasen American Bully Pocket och är chipmärkt.

– Hittar man honom får man gärna ringa till mig eller lämna in honom till polisen, men jag vill bara att man ringer om man har något konkret att berätta, säger Maria Knudsen.

Peter Adlersson är presstalesperson vid polisen. När han hör Marias berättelse tycker han att hon borde polisanmäla hoten.

– Skulle jag spekulera så tror inte jag heller att de här personerna har hunden. Känner hon obehag av det här tycker jag absolut hon ska göra en anmälan. Det är jättebra att hon har spelat in samtalet, säger Peter Adlersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.