Stanna om möjligt hemma tills snösvängen gjort sitt och använd broddar i halkan, så slipper du skada dig i vinter.
Stanna om möjligt hemma tills snösvängen gjort sitt och använd broddar i halkan, så slipper du skada dig i vinter.

Broddar och beredskap inför halkan

ANNONS
|

– De värsta dagarna för några år sedan hade vi upp emot ett 60-tal extra patienter om dagen när det blev halt, säger Anders Jönsson, överläkare i ortopedi på Sahlgrenska sjukhuset.

Under vintrarna brukar det i snitt vara två-tre patienter dagligen som kommer in till ortopedakuten för handledsbrott. Det är den vanligaste skadan orsakad av halkan, då människor tar emot sig med handen när de ramlar.

– Framför allt äldre med skörare skelett är extra utsatta, kvinnor har också skörare skelett. Men det är inte bara riktigt gamla människor som är utsatta, säger Anders Jönsson.

För andra året i rad delade kommunen ut gratis broddar till personer som fyllt eller fyller 65 år. I år fick nyblivna och nyinflyttade pensionärer i Göteborg erbjudandet.

ANNONS

Det var 6 200 göteborgare som fick hem ett brev och har kunnat hämta ut sina broddar på ett femtiotal apotek och butiker. Första året hämtades 52 800 broddar ut. Årets siffror är inte inkomna än, säger Eva Lagerstedt, planeringssamordnare i Göteborgs kommun.

Anders Jönsson är positiv till initiativet.

– Det är väldigt bra med broddar. Vi har inga siffror på effekterna av det men jag kan tänka mig på att det är väldigt effektivt. Även yngre personer borde använda dem.

Enligt honom är Göteborg förrädiskt när det gäller halka eftersom det ofta fryser på utan snö och det är lätt att bli lurad. Det viktigaste är att vara uppmärksam på varningar i media.

– Ofta fryser det på under natten och halkbekämpningen tar några timmar på morgonen. Det är klokt att vänta med att gå ut om man inte måste, åtminstone tills kommunen har gjort sitt jobb, säger Anders Jönsson.

Det är bra att alltid vara beredd på att det kan vara halt.

Ortopedakuten är förberedd för att det kan bli många fallolyckor på grund av halka i år igen.

– Vi är riggade för detta. Vi vet inte när det inträffar, bara att det kommer, säger Anders Jönsson.

ANNONS
ANNONS