Inom kort ska de anställda inom den kommunala vården i Göteborg få andra sprutan, enligt VGR som medger att informationen brustit.
Inom kort ska de anställda inom den kommunala vården i Göteborg få andra sprutan, enligt VGR som medger att informationen brustit. Bild: Johan Nilsson/TT

Brister i information om vaccin till vårdpersonal i Göteborg

Månader har gått utan att personal inom kommunal vård och omsorg kallats för att få sin andra vaccinspruta. Oron är stor att tidsplanen ska spricka.
– Vi har varit för dåliga på att informera, medger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i regionen.

ANNONS
|

Många av de anställda inom den kommunala vård- och omsorgen i Göteborg fick första sprutan tidigt i våras. De fick inte en ny tid direkt för den andra vaccinsprutan, utan uppmanades att vänta på att bli kallade av vaccinatören.

Sedan dess har större delen av våren gått, utan att någon kallelse kommit. Tiden som angavs mellan sprutorna, åtta till tio veckor, ligger nu på gränsen för många – utan att de berörda fått besked. Frustrationen och oron bland personalen är stor.

LÄS MER:Astras vaccin under lupp

– Man blir ju orolig för att det ska ha gått för lång tid och att skyddet ska minska. För min egen del förstås, men också för de brukare jag arbetar med, säger en kvinna som arbetar inom omsorgen.

ANNONS

Hon vaccinerades med Astra Zeneca och har snart väntat på andra dosen i tio veckor.

– Vi vet ju att det kommit nya direktiv gällande det vaccinet – men inte hur det påverkar oss. När jag och mina kolleger vänt oss till vi våra chefer har vi fått besked om att de inte heller vet, fortsätter hon.

”Beskeden har åkt hiss”

Maria Terins är en av de vaccinationsansvariga inom Göteborgs stad.

– Ett problem är att vi inte heller har haft någon konkret information från regionen om vad som gäller. När det gäller Astras vaccin har beskeden åkt hiss och det har rått oklarhet vad som gäller för de som fått första sprutan, säger hon.

LÄS MER:Fler regioner vill ge Astras vaccin till yngre

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen medger brister i informationen till de kommunanställda i Göteborg.
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen medger brister i informationen till de kommunanställda i Göteborg. Bild: Mia Höglund

Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen. Hon medger att man från VGR brustit i kommunikationen.

”Vi har informerat för dåligt”

– Vi har varit för dåliga att informera om vad som gäller för den gruppen där merparten, under 65 år, ska ha ett annat vaccin, Pfizer eller Moderna, vid den andra vaccinationen, säger hon.

Behöver de anställda vara oroliga?

– Inte alls, de har ett fullgott skydd. Många oroliga har hört av sig även till oss. Jag kan förstå det och jag kan bara beklaga att vi har varit otydliga med vad som gäller, säger Kristine Rygge.

ANNONS

I början av kommande vecka räknar hon med att vaccineringen av de berörda påbörjas med den andra sprutan.

– De kommer att kallas av sin vaccinatör, säger hon.

Så långt ska det gå mellan dos 1 och dos 2

Pfizer: Ska ges med 3-6 veckors intervall.

Moderna: Ska ges med 4-6 veckors intervall.

För båda gäller att om det gått längre tid än 6 veckor efter första dosen ska den andra dosen ges så snart det går, men man behöver inte börja om.

Astra Zeneca: Ska ges med 6-12 veckors intervall.

Om det gått längre tid än 12 veckor efter första dosen ska den andra dosen ges så snart det går, men man behöver inte börja om.

För personer som är under 65 år och har fått en första dos av Astra Zeneca är rekommendationen att de får en dos mRNA-vaccin (Pfizer eller Moderna) 12-15 veckor efter Astravaccinet.

Om det går längre tid än 15 veckor ska den andra dosen ges så snart det går, men man behöver inte börja om. Patienten kan även själv välja att ta en andra dos av Astra Zenecas vaccin.

(Källa: Folkhälsomyndigheten)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS