Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Adam Ihse
Bild: Adam Ihse

Brist på passtider i Storgöteborg

Just nu är det extra stort tryck på passcentralen i Göteborg. Det gör det svårt att få tid för nytt pass. Anledningen är pandemin. Men det finns saker att göra för att hitta en tid.

Nu är det snart semester och smittspridningen minskar markant, det kan göra att fler drömmer sig utomlands redan till sommaren. Men de som nu upptäcker att passet gått ut kan få problem att få ett nytt i tid före avresan. Hos passpolisen i Göteborg finns just nu första lediga tid den 18 augusti.

Sommaren brukar vara högsäsong på passcentralen, men i år är det extra högt tryck, med anledning av pandemin.

– Det var många som inte valde att förnya sina pass förra året på grund av pandemin. De vill nu ha ett nytt pass. Sen kan vi inte ta emot så många vi velat i våra lokaler på grund av restriktionerna, säger Rasmus Strömblad, gruppchef passcentralen i Storgöteborg.

Förra året var det ungefär hälften så många som ansökte om ett nytt pass mot ett normalår. Så nu ser de en 50-procentig ökning av ansökningar jämfört med förra året, vilket de har svårt att möta, därför blir kötiderna längre.

De märkte en ökning redan i slutet av maj, från två veckor till en månad, men nu har väntetiden stigit ytterligare.

– Även om man bokat tid kan man få vänta lite längre och också få vänta på utsidan för det är fullt i lokalen. Jag rekommenderar att man använder munskydd och håller avstånd.

Nya tider kommer

Behöver man ett nytt och det brådskar ska man inte ge upp utan hålla koll på bokningssidan där nya tider kan släppas med kort varsel. Bland annat till helgerna. Detta för dem som har akuta behov. Rasmus Strömblad säger att de har en förhoppning om att kunna släppa fler tider i slutet av juli också.

De som inte lyckas få en tid i Göteborg kan ansöka om nytt pass hos en annan passcentral, man behöver inte vara knuten dit man söker. När passet sen är klart kan man få det skickat till sin närmsta passcentral.

Om man nu står på Landvetter med ett ogiltigt pass – är det kört då?

– För tillfället gör Landvetter provisoriska pass, men bara under kontorstid. Och tidigast tre dagar innan avresa kan man få ett. Mer information kan man hitta på polisen.se, säger Rasmus Strömblad.

För de som behöver ett nytt pass vad är ditt råd då?

– Håll koll på tiderna för vi släpper fler tider. Och behöver man inte ett nytt pass just nu – vänta då gärna att boka till hösten för då hjälper vi varandra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.