Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brist på grönsaker slår mot krogarna

Grönsaksbristen drabbar inte bara butikskunderna – utan även de vegetariska restaurangerna. Men priserna på menyn ligger fast, enligt krögare som GP talat med.

Medieuppgifter om att anrika Solrosen i Haga sagt upp personalen på grund av höjda grönsakspriser stämmer dock inte, enligt delägaren Anders Carlsson.

– Vi har sagt upp våra fem anställda, men inte på grund av grönsakspriserna. Det har gått knackigt för oss ett tag. Våra anställda har lång anställningstid, därför är vi tidigt ute med uppsägningarna. Vi hoppas dock att de inte ska behöva sluta och vi är inte på väg att stänga, säger han.
 

Anpassar köket och minskar marginalerna

På en annan välkänd vegetarisk restaurang i Göteborg, Andrum, hoppas Nirpraj Kang som driver verksamheten att grönsaksbristen snart är över.

– Det är inte mycket annat att göra. Vi sitter ju alla i samma båt. 

Aubergine, zucchini, isbergssallad och broccoli är grönsaker som används mycket på Andrum och som nu är rejält dyra.

– Vi försöker anpassa köket så gott det går. Höjer priserna gör vi inte, vi får ta smällen själva med minskade marginaler, säger Nirpraj Kang.
 

Grönkål i stället för bladpersilja

På En Deli Haga arbetar köket ungefär som vanligt – det vill säga, efter säsong.

– Hela vårt koncept går ut på det och det ändrar vi inte på, säger delägaren Alexandra Özdemir. Vi anpassar rätterna efter säsong annars också, med mer rotfrukter vid den här årstiden. Med priserna just nu kanske vi använder grönkål i stället för bladpersilja, till exempel. Våra priser på menyn är oförändrade, det är vår vinst som minskar.

Inte heller Bekk på Linnégatan har behövt göra några stora förändringar säger Niclas Yngvesson, delägare:

– Vi är flexibla med menyn. När vi köper sallad har vi kanske 20 sorter att välja på och behöver inte ta den dyraste. Men om vi höjde priserna och skyllde på regn i Europa skulle vi nog förlora i längden, folk skulle kanske inte vilja gå ut och äta. Vi kan minska på en dyrare grönsak och öka på en billigare, eller ta igen det med att sälja ett par öl extra.

Ruccolan stora bekymret

Cristian Odin på Crippas Café i Majorna säger däremot:

– Det är asjobbigt! Ruccolan är det stora bekymret. Den är en av mina favoriter, men det är soprent på de hyllorna hos Axfood. Vi kan försöka ersätta den med spenat men det blir inte samma grej. Hur länge tror du det här varar?

Ja, det är frågan. Jonas Andersson, chef för frukt och grönt på Ica, bedömer att tillgången på grönsaker just blivit lite bättre. Men:

– I början av mars kan det komma en ny nedgång. Det är då vi skulle ha fått det som planterats i början av januari, men som aldrig kom i backen, säger han.

Folk köper inte så mycket

På Axfood säger presschef Claes Salomonsson att "vi får nog dras med det här ett tag till".

– Väderförhållandena har ju varit så extrema. Jag fick just veta att i Spanien, där man normalt planterar sallad varje dag, inte har planerat alls på tre veckor. Bristen i affärerna är dock inte så stor som man skulle kunna tro. När grönsakerna är så dyra köper folk inte så mycket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.