Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Brist på förskolelärare – barnen uppmanas stanna hemma

Personalläget vid förskolorna i Göteborg är akut. Det har gått så långt att skolorna skickar sms och ber föräldrar att inte komma in med sina barn. Sanna Säker har flera gånger kollat ner i mobilen och sett en uppmaning om att hålla sonen hemma.

Situationen är ansträngd på Göteborgs förskolor. Sanna Säker bor i Majorna tillsammans med sin man Mattias Säker och deras fyra barn. Familjen är en av många som drabbas av den rådande personalbristen. 

Det har gått så långt att de fler gånger uppmanats att inte lämna på förskolan. 

– I våras fick vi de första sms:en som frågade om vi kunde hålla vår son hemma. Senast var det i slutet av augusti och mitten av september, en timma innan vi skulle gå och lämna sonen på förskolan, säger Sanna Säker. 

Hon berättar också att det inte bara är de utan flera föräldrar som ifrågasatt det som skett. 

– Jag är ju föräldraledig, och detta drabbar inte oss personligen jättemycket. Men vår son ser ofta fram emot att gå till förskolan. Det man tänker är att det måste skapa en stress för personalen att arbeta underbemannat, vilket i sin tur påverkar barnen.

LÄS ÄVEN: Akut brist på förskolevikarier i hela Göteborg

"Vår son ser framemot förskolan"

I slutet på september satte skolan upp en lapp på dörren för att förklara situationen och varför sms:en skickades ut. Då hade det alltså gått månader sedan den första uppmaningen att hålla sonen hemma. Och att familjen Säker ibland faktiskt kan följa uppmaningen är inte något som gäller alla. 

– Jag tror inte så många yrkesverksamma bara kan lämna sina jobb och hämta sina barn, säger Sanna.

Och situationen är inte unik. Personalbristen på förskolor i Göteborg är rådande över stadsdelsgränserna. 

– Det finns såklart en oro över hur detta påverkar barnen. Vi är inte inne i influensaperioden ännu och terminen har nyss börjat. När influensaperioden börjar ökar alltid personalproblemen ytterligare, säger Sanna Säker. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.