Brandkåren i Göteborg drabbades av översvämning i natt. I kväll flyttas samtliga fordon till stationerna i Lundby och Mölndal.
Brandkåren i Göteborg drabbades av översvämning i natt. I kväll flyttas samtliga fordon till stationerna i Lundby och Mölndal.

Brandmän patrullerari centrala Göteborg

ANNONS
|

När Mölndalsån steg över sina bräddar på söndagsnatten, vattenfylldes Gårda brandstations källare. Meterhögt vatten slog ut teknisk apparatur och byggnaden blev strömlös.

Tack vare dieseldrivna reservaggregat kan räddningstjänstens ledningscentral stanna kvar på brandstationen. Men övrig personal kommer under söndagskvällen att placeras ut till brandstationerna i Lundby och Mölndal.

- Vi fick nya bekymmer i och med att länspumpningen fick avbrytas. Olja i vattnet i garaget gör att vi får vänta med att pumpa ut tills vi pratat med miljöförvaltningen, säger Håkan Alexandersson, ställföreträdande chef för räddningstjänsten i Storgöteborg.

- En patrullerande styrka kommer att hålla sig i centrum, varför eventuella utryckningar i detta område inte kommer att påverkas.

ANNONS

Vattnet har även medfört att signalen från automatiska brandlarm som kopplats till Gårda-stationen inte kommer fram.

- Signalen kan inte kopplas om i en handvändning. Vi har informerat alla berörda ägare, säger Håkan Alexandersson.

Även SOS-alarms verksamhet i lokalerna har drabbats. Trafiken har fått dirigeras om till andra centraler bland annat i Jönköping och Halmstad. Situationen är hanterbar men kapaciteten är begränsad.

- Vi är väldigt tacksamma om människor bara ringer 112 när det är nödvändigt. Ju fler som ringer desto längre väntetider blir det, säger Ronald Krantz, driftschef vid SOS-Alarm i Göteborg.

När verksamheten på Gårda brandstation kan börja fungera som vanligt igen, vet inte Håkan Alexandersson.

- Det handlar om dagar, kanske veckor, säger han.

ANNONS