Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Räddningstjänsten i Göteborg skickar nu medarbetare för att bekämpa skogsbränderna som just nu rasar i Dalarna. Bilden är emellertid från Hammarstrand i Jämtland. Bild: Mats Andersson/TT

Brandmän från Göteborg skickas till Dalarna

Räddningstjänsten i Dalarna går på knäna på grund av de stora skogsbränderna. Nu åker medarbetare från Storgöteborg norrut för att hjälpa till.
– Så här extremt har det aldrig varit förut, säger räddningschef Anders Ekberg.

Flera stora skogsbränder rasar just nu runt om i Sverige. Något som ställer tuffa krav på räddningstjänsterna i områdena. Situationen är så pass tuff att hjälpförfrågningar skickats ut till kollegor i södra Sverige. Under onsdagen åker 12 medarbetare från Räddningstjänsten Storgöteborg och Bohus räddningstjänstförbund till Dalarna för att hjälpa till.

– Sex man åkte efter lunch. Ytterligare sex man kommer åka senare ikväll. De kommer att dela på dygnet fram till lördag. Sen kommer vi att försöka skicka nya styrkor. Behovet från Dalarna sträcker sig över tre veckor, men vi har inte planerat så långt, säger Anders Ekberg som är räddningschef för Räddningstjänsten Storgöteborg.

LÄS MER: Brandflyget vattenbombar i Jämtland

"Viktigt att hjälpa"

Han berättar vidare att situationen även på hemmaplan just nu är ansträngd.

– Det är mycket bränder här. Men för tillfället tycker vi att det är viktigt att hjälpa de där uppe som har jobbat länge och går på knäna.

Anders Ekberg, räddningschef Räddningstjänsten Storgöteborg.. Bild: Anna Dyne/RSGBG

Det första gänget medarbetare som åker har anmält sig på frivillig väg. Det är alltså inget som inverkar på beredskapen i till exempel Göteborg.

– Men skulle läget förvärras kanske vi går ner i beredskap och skickar upp fler. Man känner en viss känsla för varandra i en sådan här situation. Så här extremt har det aldrig varit förut. Sverige har haft stora skogsbränder tidigare, men aldrig så här många samtidigt, säger Anders Ekberg.

LÄS MER: Facket larmar – hundratals deltidsbrandmän saknas i regionen

"Inte som hemma i stan"

Även Jönköpings och Hallands län skickar personal till Dalarna samtidigt som Skåne, Blekinge och Kronoberg ska hjälpa till i Gävleborg.

– En enhet ska täcka ett dygn. Det skickas 5-6 enheter till att börja med. Det är också lite ledningspersonal som ska hjälpa dem leda det här – det krävs mycket logistik med försörjning, bränsle och mat. Härifrån åker vi också med en vanlig släckbil, en tankbil och Volkswagenbuss.

Hur ska ni arbeta på plats?

– Vi kommer att få ett område som vi ska försöka arbeta i . Olika styrkor bevakar olika områden och förhindrar att det sprider sig. Det sliter mycket när det brinner i skogen med mycket oländig terräng med berg och värme. Det är inte som hemma i stan när man kan gå till bilen tio meter bort och hämta material – här måste man kämpa och bära ut det.

LÄS MER: Frivilligarbetare: Man känner sig liten

Flera olika bränder

Det handlar om flera olika bränder i Dalarna där den största sträcker sig över ett område som är närmare 800 hektar stort. Exakt vart göteborgarna ska är inte klart.

– Vissa bränder är fortfarande utom kontroll. Man har hållit på i flera veckor däruppe och har kämpat hårt. Det är tufft för dem.

Anders Ekberg tillägger att han är glad över att medborgarna i Göteborg med omnejd respekterar eldningsförbudet som just nu råder. Något som har inneburit att de bränder som trots allt brutit ut har varit relativt små.

– Vi har hunnit komma ut i tid och begränsa dem. Vi är väldigt glada för skogsbränder som inte blir av. Det är tack vare att folk inte är ute och slarvar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.