Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Brand på kyrkogård i Göteborg

Kapellet på Östra kyrkogården eldhärjades svårt i branden på Valborgsmässoafton. Nu kommer tio planerade begravningar att flyttas och kapellet väntas hålla stängt under minst ett halvår framöver, det rapporterar SVT Nyheter Väst.

Klockan 18.30 på måndagskvällen larmades räddningstjänsten till Östra kyrkogården, sedan kraftig rökpelare synts stiga från kapellet.

– Vi har gått in med rökdykare för att undersöka byggnaden, sa Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Som mest arbetade omkring 30 brandmän med att släcka branden

Räddningstjänsten bestämde sig i ett tidigt skede för att göra hål i taket på kapellet.

– Först slog man med yxa och sedan gick man över till att såga i taket och då vällde det ut rök, berättade Magnus Vasell, GP:s reporter på platsen.

Vittnen: Blixtnedslag på platsen

Enligt Peter Adlersson, presstalesman vid polisen region Väst, finns det vittnesuppgifter om ett blixtnedslag på kyrkogården drygt en timme tidigare.

– Allmänheten ska ha sett hur blixten slog ned där vid 16-tiden, sa han.

Släckningsarbetet blev utdraget, och räddningstjänsten fanns på platsen under måndagskvällen och natten till tisdagen.

– Vi jobbar fortfarande med våra höjdenheter där, med både släckning och kontroll efter branden, sa Peter Zettersten vid 23-tiden.

Stora skador på byggnaden

På tisdagen kunde man konstatera att kapellet, som är byggt 1861 och är i nygotiskt stil, lidit svåra skador.

– En tredjedel av taket är borta. Räddningstjänsten fick bryta sig in då taket består av flera lager med blanda annat koppar och träpanel. Det var nämligen i vindsutrymmet som det brann så det var svårt att ta sig in, säger begravningschefen Katarina Evenseth till SVT Nyheter Väst.

De tio inbokade begravningar har fått flyttas. Kapellet är nu i behov av sanering och renovering, vilket innebär att man kommer behöva hålla stängt under minst ett halvår.

– Det väcker många känslor. Det är ett fint och gammal kapell som också är ett landmärke. Skadorna är väldigt omfattande och vi är väldigt ledsna, säger Katarina Evenseth.

Ingen person kom till skada i branden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.