Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Jävla idioti" kallar Jörgen Fogelklou, gruppledare för Sverigedemokraterna i Göteborg, händelsen. Bild: Hannes Ojensa

Brand i SD:s valtält – misstänks vara anlagd

Ett valtält i Kungsparken tillhörande Sverigedemokraterna har brunnit under natten till fredagen. Vittnen har enligt polisen sett runt tio svartklädda personer vid tälten strax innan det började brinna. Polisen misstänker i nuläget att någon har tänt på tältet. En person har förts till sjukhus i samband med händelsen.

Vid tolvtiden under natten till fredagen kom larmet om att det brann i ett valtält tillhörande Sverigedemokraterna som stod uppställt i Kungsparken i Göteborg. Det var ordningsvakter som upptäckte att tältet stod i lågor. Ordningsvakterna påbörjade släckningsarbetet men räddningstjänsten tog de över när de anlände till platsen och lyckade släcka branden.

– Åtta andra tält stod intill det tältet så det var en stor spridningsrisk, men de andra tälten klarade sig, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Sverigedemokraternas tält ska ha blivit förstört. Enligt Adlersson såg vittnen runt tio svartklädda personer vid tälten strax innan det började brinna.

– Man kan misstänka att de personerna har något med branden att göra, säger Peter Adlersson.

En person förts till sjukhus

Enligt honom befann sig ingen i tältet när det började brinna.

– Men ordningsvakterna andades in rök när de försökte släcka branden och fick behandlas av ambulanspersonal, men jag vet inte om de behövde uppsöka sjukhus, säger Peter Adlersson.

Enligt SOS alarm skickades ambulans och räddningstjänst till Stora teatern, som ligger vid Kungsparken, vid 00-tiden. En person fördes till sjukhus.

– Ambulans har avfört en person. Det är i samband med branden, säger Mia Lorén, teamledare vid SOS alarm.

Personen fördes till Sahlgrenskas universitetssjukhuset.

– Det är en man i 20-års åldern. Läget är stabilt, säger Karin Markhede vid Sahlgrenskas pressjour.

En förundersökning om grov skadegörelse har inletts. Ingen är gripen eller misstänkt i nuläget.

"Jävla idioti"

Jörgen Fogelklou, gruppledare för Sverigedemokraterna i Göteborg, fick reda på att tältet hade brunnit under fredagsnatten. Han kallar händelsen för "jävla idioti".

– Om det är riktat mot oss, vilket jag tror att det är, är det fullständig idioti av olika anledningar. Dels att vi inte har demokrati och yttrandefrihet i Sverige utan att man försöker tysta ner oss, det är helt vansinnigt. Och sedan är det är helt vansinnigt att tro att det här skulle tysta ner oss, säger Jörgen Fogelklou.

Enligt honom är tältet uppsatt i Kungsparken tillsammans med andra partiers tält i samband med Göteborgs Kulturkalas. Han säger att det är Göteborg stad som har gett alla partier likadana tält under evenemanget.

– De har sagt att de ska fixa ett nytt tält till oss på ett eller annat sätt. Oavsett så hade vi stått där. Vi tystas inte ner vi triggas av det här, säger Jörgen Fogelklou.

Han anser att det är fel av sympatisörer för partier att förstöra för andra partier på liknande sätt.

– Det vore klädsam om partier kunde gå ut och säga att de tar avstånd från att sympatisörer river ner affischer och förstör torgmöten för andra partier, säger Jörgen Fogelklou.

GP har tidigare skrivit om att SD Göteborgs ledning skrev "att få en valstuga nedbränd är inte nödvändigtvis illa för oss" i ett utkast till sitt interna valstrategidokument inför valet 2018. Hur tror ni att detta påverkar synen på det som har hänt?

– Ni har fullständigt totalt missuppfattat detta. I varenda valrörelse har vi diskuterat att ha valstugor. Inför varje val har vi blivit tillsagda av räddningstjänsten att vi inte ska ha valstugor för att de kan brinna ner. Inför denna valrörelse har jag sagt att jag vill ha en valstuga precis som alla andra. Då har vi haft en intern diskussion om att det finns en risk för att de brinner upp. Det är därifrån det kommer. Vi har aldrig velat att någonting ska brinna i Göteborg. Det är bara trams, säger Jörgen Fogelklou.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.