Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brand i lagerlokal i Bergsjön

På fredagsmorgonen började en lagerlokal i Bergsjön brinna. Enligt räddningstjänsten går det inte att rädda byggnaden, utan man låter den brinna ner. Samtidigt sprids en kraftig brandrök i Göteborg.
Vid 17-tiden gick ett viktigt meddelande till allmänheten ut där räddningsledare uppmanar boende i närheten att stänga fönster, dörrar och ventilation.

Strax efter klockan sju på fredagsmorgonen kom larmet om en brand i en lagerlokal i Bergsjön. När räddningstjänsten kom fram till platsen vällde tjock svart rök från byggnaden.

– Det är en fullt utvecklad brand med kraftig rökutveckling, det syns nog tydligt på håll, berättade Joakim Hallin vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Han uppmanade tidigt allmänheten som påverkas av röken att vara försiktiga.

– Går röken mot ens hus så ska ska man stänga fönster.

17.20 gick man ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, där räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det har brunnit genom taket nu, det är rätt kraftig rökutveckling, säger Dan Lindqvist på räddningstjänsten.

Senare under kvällen drogs varningen tillbaka.

Flera enheter har varit på plats under dagen och arbetat med att försöka släcka branden, men det har visat sig vara svårt.

– Vi kommer inte åt branden eftersom det finns många tillbyggnader som hindrar framkomligheten så vi kommer låta byggnaden brinna ner under kontrollerade former, säger Mikael Olsson på räddningstjänsten.

Låter byggnaden brinna ner

Brandmän på plats har arbetat med att släcka branden både från in- och utsidan. Räddningsarbetet väntas pågå större delen av dagen.

– Någon har gasflaskor i verksamheten som vi tagit hand om, säger Svante Carlsson, insatsledare på plats.

Vid 16.30 uppgav dock räddningstjänsten att de kommer låta byggnaden brinna ner, eftersom det är för stor rasrisk. Fokus under det kommande natten och lördagen kommer att ligga på att kontrollera det utvändiga.

Brandröken sprider sig över Göteborg. Här kan den ses ända från Partille. Bild: Läsarbild
Brandröken sprider sig över Göteborg. Här kan den ses ända från Partille. Bild: Läsarbild

Polis och ambulans larmades

Även polisen har varit på plats vid lagerlokalen för att assistera räddningstjänsten. Enligt en polis på plats jobbar de bland annat med att hålla borta trafik från området.

SOS alarm skickade två ambulanser till platsen strax efter att larmet inkom. Båda bilarna kunde sedan lämna området utan några skadade.

Brandorsaken är ännu inte känd och det ska heller inte föreligga någon spridningsrisk för andra byggnader i området.

Svante Carlsson är insatsledare på plats. Bild: Olof Ohlsson
Svante Carlsson är insatsledare på plats. Bild: Olof Ohlsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.