Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Robert Olsson, som är insatsledare för räddningstjänsten i södra Bohuslän, råder människor att testa brandvarnaren med jämna mellanrum och byta batterier varje år för att försäkra sig om att den fungerar som den ska. Bild: Filip Landqvist
Robert Olsson, som är insatsledare för räddningstjänsten i södra Bohuslän, råder människor att testa brandvarnaren med jämna mellanrum och byta batterier varje år för att försäkra sig om att den fungerar som den ska. Bild: Filip Landqvist

Brand i lägenhet på Tjörn – boende räddades av granne

Räddningstjänsten larmades om en brand i lägenhet på Tjörn. En granne, som hörde det tjutande brandlarmet, tog sig in i bostaden och möttes av tjock rök. Mitt i röken befann sig en äldre person.
– Brandvarnaren och grannen räddade livet på personen, säger Robert Olsson, som är insatsledare för räddningstjänsten i södra Bohuslän.

Tidigt under fredagsförmiddagen fick räddningstjänsten i södra Bohuslän ett larm om att det brann i en lägenhet i Kållekärr på Tjörn. Det handlade om en brand på en spis hemma hos en äldre person.

Grannen som hörde att brandlarmet tjöt skyndade sig till platsen och möttes av en tjock rökbildning. Personen stängde av spisen och började släcka branden.

Robert Olsson, som är insatsledare för räddningstjänsten i södra Bohuslän, menar att om det inte hade varit för grannens snabba agerande hade det kunnat sluta riktigt illa.

– Brandvarnaren och grannen räddade livet på personen som befann sig i lägenheten, säger Robert Olsson.

Uppmaning: kontrollera din brandvarnare

Han understryker vikten av att ha en fungerande brandvarnare.

– Många gånger när vi får den här typen av larm finns det brandvarnare – men de är tyvärr ur funktion. Det är jätteviktigt för sin egen och andras säkerhet att hålla koll på brandvarnarens batteri, säger han.

Han råder människor att testa brandvarnaren med jämna mellanrum och byta batterier varje år på den så kallade batteribytardagen, som inträffar den första december. Robert Olsson understryker att batterierna ska bytas oavsett om det är nödvändigt eller inte.

– En fungerande brandvarnare kan, som i det här fallet, rädda liv, säger Robert Olsson.

Ingen person förd till sjukhus

Räddningstjänsten var kvar på platsen en stund efter att branden hade släckts för att försäkra sig om att ingen rökspridning hade skett via imkanalen – ventilationskanalen som leder bort fett och ånga som uppstår vid matlagningen till taket.

Ingen person fördes till sjukhus men grannen som ingrep fick hjälp av ambulans på plats eftersom personen andats in rök.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.