Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bråk om avbetalningsplan för kamelcenter

En avbetalningsplan kommer erbjudas till Angereds kamelcenter, det vill i alla fall de rödagröna i social resursnämnd. – Det låter som den bästa lösningen tycker jag. Jag förstår inte alliansen, säger Maria Grundel (V), vice 1:e ordförande i social resursnämnd.

I april beslutades det att Angereds kamelcenter och Somaliska framtidsföreningen skulle betala tillbaka de pengar som de tidigare fått i bidrag av social resursnämnd, det rörde sig om en summa på så mycket som 500 000 kronor. Detta eftersom att verksamheten aldrig sparkades igång.

Beslutet överklagades men avvisades av förvaltningsrätten. 

Marina Johansson (S), ordförande i social resursnämnd, är positiv till att en avbetalningsplan ska erbjuds till centret. Men eftersom hon nu är på semester så hamnar beslutet på Maria Grundels bord.

– Det stämmer att vi är positiva till det, förvaltningen ska få i uppgift att göra ett förslag som vi i nämnden sen får ta beslut om, säger hon.

Malin Östling, tillförordnad förvaltningsdirektör på social resursförvaltning, bekräftar att de har fått besked om att ta fram förslag på en avbetalningsplan.

– Ja, det finns ett beslut på att vi ska ta fram ett förslag till en betalningsplan förutsatt att det finns en betalningsvilja hos Angereds kamelcenter. Men det är inte klart än att det kommer bli en betalningsplan, det beslutas i augusti, säger hon.

Saknas formellt beslut

Malin Östling uppger också att de ännu inte har fått något formellt beslut i frågan, men att Maria Grundel kommer att skriva ett sådant. Detta är något som Kristina Bergman Alme (L), 2:e vice ordförande, är kritisk mot.

– Det finns problem med den formella biten. Det beslut som nämnden tog i april är det enda som finns i nuläget vad vi vet. Det vi har lärt oss av granskningen av revisionen är att det är viktigt att allt finns på papper. Man måste kunna följa kedjan i efterhand, säger hon.

I nuläget är kamelcentrets faktura pausad i väntan på att ett beslut, alltså har den inte gått till inkasso än. En omröstning om huruvida avbetalningsplanen ska antas eller inte kan komma att bli aktuell i augusti.

– Som det ser ut idag så kommer vi inte rösta för. Inkasso är också en form av avbetalningsplan. Man låter då processen ha sin gilla gång, alla ska behandlas lika. Det är viktigt att få in pengarna eftersom de inte användes till att få igång verksamheten, säger Bergman Alme.

Enade om att pengarna ska betalas tillbaka

Maria Grundel håller med om att pengarna ska betalas tillbaka men i övrigt tycker hon att alliansen har fel inställning.

– Om det är en möjlighet för centret att betala tillbaka så tycker jag att det är den bästa lösningen. De har ju betalat in 120 000 och resterande kan de få på en avbetalningsplan. Det låter som den bästa lösningen tycker jag. Jag förstår inte alliansen.

Även Malin Östling vill understryka vikten av att få tillbaka pengarna.

– Vi vill ju ha tillbaka dem. Men vi vill inte bråka eller sätta fart på andra myndigheter i onödan, säger hon.

Kommer Somaliska framtidsföreningen också erbjudas en avbetalningsplan?

– De har inte kommit med någon önskan om det och de har inte heller betalat några pengar. Så de går till inkasso, säger Malin Östling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.