Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Brännö skola skickade hem elever efter covidutbrott

Efter flera fall av covid-19 bland personal och elever meddelade Brännö skola under tisdagen att man kommer hålla stängt åtminstone veckan ut.
– Vi har fem bekräftade fall och många som är hemma med symtom, säger biträdande rektor Daniel Källén Vidman.

Grundskolan med elever från förskoleklass till årskurs tre på Brännö kommer att hålla stängt åtminstone resten av veckan efter flera konstaterade fall av covid-19.

– Allting beror på vad jag får för testsvar från personalen, i och med att alla nu har testat sig och att fem av åtta i personalen just nu har symtom och är hemma. Om det visar sig att alla får negativa provsvar och frisknar till under helgen kan de komma tillbaka på måndag. Då kanske vi har några barn som är sjuka men skola och fritids kommer kunna hålla igång sin verksamhet som vanligt, säger Daniel Källén Vidman, biträdande rektor på Brännö skola.

LÄS MER: Coronafallen ökar med 63 procent i Västra Götaland

Förskoleklassen kommer att hålla stängt både vad gäller undervisning och fritidsverksamhet. Årskurs 1–3 har fått skoluppgifter att utföra på distans. Alla elever och personal har testats och Daniel Källèn Vidman förväntar sig att få provsvaren under onsdagseftermiddagen.

Om flera ur personalen får positiva testsvar kan det bli svårt att få in vikarier till skärgårdsön under nästa vecka.

– Det innebär att jag då på måndag har väldigt lite personal och det är svårt att få ut vikarier till öarna generellt. Det är ännu svårare att få ut vikarier när man har fått bekräftad smittspridning, men vi har ju inte smitta i huset. Men jag förstår vikariers oro, man måste ta det här på stort allvar, säger Daniel Källén Vidman.

Flera kommunala grundskolor har distansundervisning

I ett utskick till föräldrarna uppmanas eleverna att inte träffa andra från skolan innan den pågående smittspårningen är klar.

Daniel Källén Vidman är även rektor för grundskolorna på Asperö och Styrsö. På Asperö skola har man utfört tester och smittspårning.

– Där har vi ingen sjukfrånvaro på grund av förkylningar, varken bland personal eller elever. Men det är en elev som har testat positivt, säger han.

Då Brännö skola endast har 47 elever och har åldersblandade klasser tog grundskoleförvaltningen beslutet att samtliga elever ska stanna hemma. Samtidigt håller förskoleverksamheten öppet som vanligt och har inte några konstaterade fall.

LÄS MER: Förskolebarn får gå med symptom – trots att FHM backar om övriga råd

Ytterligare två andra kommunala grundskolor i Göteborg har denna vecka fått skicka hem elever i samband med bekräftade fall av covid-19, men då handlar det om enskilda klasser.

– Vi har närmare 150 kommunala grundskolor i Göteborg och så fort vi får reda på ett konstaterat fall av covid-19 utför vi smittspårning med gurgeltester, säger Nils Kaiser, covidsamordnare på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Stor ökning bland elever i låg- och mellanstadiet

Bekräftade fall av covid-19 ökar i hela regionen men framförallt i Göteborgs- och Sjuhäradsområdet. Ökningen syns i alla åldersgrupper men är tydligast bland personer under 60 år.

– Framför allt ser vi en ökning i de yngre åldersgrupperna, och på lågstadiet och mellanstadiet ökar det mycket, men vi ser en ökning i alla åldersgrupper, sa Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, i en tidigare intervju med GP.

– Man ska ha klart för sig att väldigt många av fallen är i skolåldrarna – i mellanstadieåldern och lågstadieåldern. Många i den gruppen är inte vaccinerade, men det pågår också en extensiv smittspårning i skolmiljön som man ska vara medveten om. Det är en helt annan smittspårning i skolorna jämfört med förra året.

LÄS MER: Vårdpersonal i Västra Götaland får tredje dosen

LÄS MER: FHM backar – alla med symptom ska testas igen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.