Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nära skogen. Det finns entrébalkong och en vanlig balkong på varsin sida om lägenheten.

Bostadsrätter görs billiga för unga men det finns en hake

Riksbyggen vill satsa på unga som precis kommit ut i arbetslivet. För 95 000 kan du få en bostadsrätt på 30 m2 på Guldheden. Men du måste sälja den för samma pris.

Riksbyggens pågående projekt BRF Viva har säljstart på fredag: 132 bostadsrätter med på Doktor Allards gata på Guldheden. Intresset är väldigt stort men alla lägenheter ligger inte ute till vanlig försäljning.

I bostadshusen kommer sex bostäder vara reserverade till, så kallade unga vuxna, personer som är mellan 18 och 30 år. Dessa bostadsrätter på 30 m2 kommer att säljas för 95 000 kronor med en månadskostnad på 4748 kronor. Köparna blir fullvärdiga medlemmar i BRF Viva och får bo där så länge de vill. Men den låga kontantinsatsen medför vissa krav.

- Du kan sälja den vidare men inte ta vad som helst för den, säger Mats Nilstad, föreningssamordnare Riksbyggen.

Vid försäljning kommer priset räknas upp efter konsumentprisindex och tillägg göras för eventuella försäljningskostnader, men det är ingen lägenhet man gör ett klipp på. Nästa ägare måste också vara under 30 när köpet genomförs. I grunden handlar det om social hållbarhet, menar Mikael Ekberg, regionchef på Riksbyggen.

- Sedan 90-talet finns inget stöd för att ta sig in på BRF-marknaden. Priserna går upp och segregationen ökar, det här är ett sätt att bidra till, säger Mikael Ekberg.

Med bilpool och cykelverkstad i källaren vill man skapa bilfria hushåll. Husen är planerade så att det ska finnas många gemensamma utrymmen och de ska vara självförsörjande med bergvärme och solenergi.

På Chalmers Science Park i Johanneberg har Riksbyggen bjudit in för att berätta om det nya bostadsområdet.

- Det är en väldigt bra idé, det är positivt att det inte går att göra vinst på dem. Det blir lite som att köpa ett hyreskontrakt, men man får tillbaka sina pengar i slutändan, säger en av besökarna, Clara Andersson, student på Chalmers.

Michael Ahlén är marknadsområdeschef på Riksbyggen.

- Vi går före branschen och testar det här. Prisvillkoret att du inte kan sälja den på den öppna marknaden är något vi aldrig har gjort tidigare, säger han.

Kan man beskriva det här som en hyreslägenhet med en kontantinsats?

- Nej, det här är en bostadsrätt, det är väldigt viktigt för oss att man förstår det. De som bor i dessa lägenheter har samma rättigheter som de andra och har möjlighet att påverka, säger Michael Ahlén som hoppas att det här ska leda till fler liknande projekt.

Försäljningen som börjar på fredag rör inte de sex lägenheterna för unga vuxna. Dessa kommer att tillsättas under 2017.

Fakta: Så kommer lägenheterna fördelas

De sex lägenheterna kommer fördelas i samarbete med Boplats.

Personer under 30 år kommer ges möjlighet till lägenheterna utifrån hur de står i bostadskön.

I första vändan finns dock en särskild fördelningsplan: Två lägenheter reserveras till personer under 20 år, ytterligare två reserverade till personer under 22 år och resterande två reserveras till personer under 25.

Sammanlagt gäller BRF Viva 132 lägenheter och inflyttning är planerad 2018.

Källa: Riksbyggen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.