Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bostadsbristen Göteborgs akilleshäl

Plus för mångkultur och tillväxt. Minus för service och sociala nätverk. Nu finns siffror på hur attraktivt Göteborg är att bo i.

Städerna blir tätare och glesbygden glesare. Det är utvecklingen i Västra Götaland.

Rudolf Antoni, som har skrivit Fastighets-ägarnas rapport Attraktiva städer, konstaterar att en mängd egenskaper gör en stad attraktiv. Och Göteborg hamnar inte i topp.

– Göteborg är storstaden med en fram- och baksida, säger Rudolf Antoni. Den har en attraktivitet med många unga, högutbildade och ett rikt ute- och kulturliv. Samtidigt finns baksidan: trångt på vägarna och bostadsmarknaden.

Problemet för Göteborg är om flyttlassen till kranskommunerna ökar. Det handlar om jobb men också om bostäder. För 50 år sedan rörde vi oss i genomsnitt fem kilometer från hemmet under en dag, i dag tiodubbelt så långt.

– För Göteborg är det oerhört viktigt att ha en väl fungerande bostadsmarknad, säger Rudolf Antoni. Många kan tänka sig att resa en bra bit för att få det boende man vill ha.

– Om någon pluggat i Göteborg i fyra år och under den tiden bara haft andrahandskontrakt, har den personen inte vuxit fast i Göteborg och sannolikheten är stor att han eller hon flyttar.

Här är de kriterier som ligger till grund för resultaten i Attraktiva städer. Göteborgs placering bland de åtta inom parentes.

Ekonomisk tillväxt (1)

Plus: högre löner och tätare mellan företagen. Låg rank för lokala företagsklimatet och höga kommunala kostnader per invånare.

Humankapital (2)

Utbildning, sysselsättning och ålderssammansättning.

Urbanisering (1)

Storstäder upplevs som mer spännande och tilldragande. Höga hus och puls dygnet runt driver på tillväxten. Stor andel bor i lägenhet.

Kultur (1)

Viktig konkurrensfördel som ökar en stads möjlighet att växa.

Socialt nätverk (8)

I Göteborg umgås man mindre med sina grannar än i övriga städer och andelen ensamstående är hög.

– Socialt kapital handlar om öppenheten, vilken blir mindre i en större stad, säger Rudolf Antoni. Med stängda dörrar får man inte något väl fungerande socialt nätverk. Det ska vara lätt för nykomlingar att bli insläppta.

Mångkultur (1)

Öppenhet för oliktänkande ger full pott för Göteborg.

Hälsa (6)

Hälsa och leverne är betydligt lägre i Göteborg. Här tränar man inomhus på gym men är inte så ofta ute i naturen.

Engagemang (5)

Göteborg dras ner av att man har det lägsta valdeltagandet.

Service (8)

Storstädernas invånare brukar vara mindre nöjda med den kommunala servicen.

Nöjdhet (6)

Vad invånarna anser om hur bra det är att bo i kommunen.

– Jag är förvånad att Kungsbacka slår Göteborg som Västsveriges mest attraktiva stad, säger Rudolf Antoni. Men det handlar egentligen inte om vinnare och förlorare utan om olika karaktärsdrag. Förutom att ha en välmående befolkning drar Kungsbacka nytta av närbelägna Göteborgs alla fördelar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.