Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bostad i Göteborg helt översvämmad av vägglöss

Vägglöss började krypa i korridoren utanför och på lägenhetens dörr. När Anticimex och hyresvärden tog sig in i lägenheten möttes de av en obehaglig syn.
”I lägenheten fanns extrema mängder vägglöss precis över allt. Anticimex har beskrivit angreppet som ett av de värsta de någonsin har påträffat”, skriver saneringsföretaget.

Hem & Hyra skriver att en man i Bergsjön fått sitt hyresavtal uppsagt efter att han låtit vägglöss spridas och ta över stora delar av lägenheten.

Hyresvärden har sagt upp avtalet och ärendet har tagits upp i Hyres- och arrendenämnden i Göteborg.

Mannen, som undvek att besvara samtal och dörrknackningar under stora delar av 2020, försvarar sig med att säga att han inte märkt av lössen. Under delar av fjolåret bodde han hos sin dåvarande flickvän.

– Hon hade inga löss. Och jag har inte heller blivit biten. De gillar kanske inte mig, min blodgrupp eller något, säger han till Hem & Hyra.

Detta har hänt

En tekniker på Anticimex säger i maj 2020 att bostaden med 99 procents säkerhet är härdlägenheten, det vill säga där skadedjuren har sitt fäste. När personal åker ut igen för att bekräfta ser man ”hur det kryper vägglöss ut från lägenhetsdörren”.

Senare under hösten får Anticimex och hyresvärden åtkomst till lägenheten genom Kronofogden.

Beskrivningen av det man möts av på insidan lyder följande:

”I lägenheten fanns extrema mängder vägglöss precis överallt. Anticimex har beskrivit angreppet som ett av de värsta de någonsin har påträffat.”, skriver man i sin rapport.

Lägenheten saneras därefter till en totalkostnad på över 90 000 kronor.

Sanerare från Anticimex visar i ett videoklipp, som Hem & Hyra tagit del av, den enorma mängd vägglöss som tog över fastigheten.

"Hade tänkt dö i lägenheten”

Hem & Hyra har pratat med Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert hos Anticimex, som menar på att det bör ha tagit mellan ett halvår och ett år för en så stor koloni av löss att skapas. Enligt honom är det ytterst ovanligt att vägglöss når så långt bort som utanför bostaden.

– Nej, det har jag knappt hört talas om. Vägglöss håller sig där maten finns, vilket oftast är i sängen. De har inget eget driv att gå omkring, säger Thomas Persson Vinnersten till tidningen.

Mannen har överklagat uppsägningen till Svea hovrätt och bor i dag kvar. I väntan på beslutet har mannen fått en frist, och säger till Hem & Hyra att han helst stannar kvar i boendet.

– Jag vet inte. Men jag hoppas. Jag har bott här sedan 1997 och jag hade tänkt att dö i den här lägenheten, säger mannen till Hem & Hyra.

LÄS MER: Så kan du undvika få med vägglössen hem från resan

LÄS MER: Den vanligaste ohyran i hemmen

LÄS MER: Här är prylarna från uppfinnarna i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.