Bostäder för nyanlända planeras vid Röda Sten

Flytande bostäder förankrade vid Röda Sten är kommunens nya grepp för att skapa tillfälliga hem för runt 200 personer. Oljekrisen gör att man räknar med att kunna köpa pråmar till ett bra pris.

ANNONS
|

Flytande bostäder invid kajen vid Röda Sten, nära Älvborgsbrons fäste, kan bli temporära hem för nyanlända och trångbodda. Jahja Zeqiraj (S), ordförande i fastighetsnämnden, menar att det här är ett helt nytt grepp och ett prisvärt alternativ. I bostadsbristen Göteborg tvingas kommunen i dag ta till dyra och mindre lämpliga alternativ för att människor ska få tak över huvudet.

– En del som saknar bostad får bo på vandrarhem och hotell till höga kostnader. Det här är bättre och billigare och något som vi också kan förverkliga snabbt.

Kan vara klart i höst

Fastighetskontoret har fått politikernas uppdrag att ta hitta en lämplig plats för en flytande bostadslösning och valt Röda Sten för ändamålet. Platsen beskrivs som "ett välbesökt och uppskattat rekreationsområde för göteborgarna". Om allt går enligt planerna kan bostäderna vara inflyttningsklara sent i höst.

ANNONS

Fram till och med måndag kan de företag som vill driva boendet ansöka om arrende hos kommunen. Jahja Zeqiraj säger att de fått in flera intressenter och att krisen inom oljebranschen dessutom gjort att marknaden för flytande bostäder är till köparens fördel.

– Pråmar som har använts som bostäder till arbetare vid oljeriggar är till salu, säger han. Och det är bra bostäder.

Bostäderna ska vara så kallade genomgångsbostäder, vilket betyder att hyresgästerna kommer att sakna besittningsskydd. Vid upphandlingen ställs tydliga krav både vad gäller kvalitet på boendet och kostnaderna, lovar Zeqiraj.

– Så att vi kan få rimliga hyresnivåer. Aktörerna ställa upp på de krav som vi ställer.

Ska även barnfamiljer kunna bo här?

– Ja. Vi har i dag barnfamiljer som får bo på hotell och vandrarhem. Det är ingen bra lösning för barn, men det är så det ser ut.

Exakt hur många som kan komma att få en tillfällig bostad vid Röda är oklart. Martin Öbo, t f fastighetsdirektör, säger att de räknar med 100 till 200 boplatser.

– Det kan betyda att man kan bo en eller flera i ett rum, en boendeplats, säger han och gissar att det kommer att handla om cirka 200 personer.

ANNONS

Förslaget om flytande bostäder har varit på remiss hos SDN Majorna, som ställt sig positiva.

Planernas ändras efter protester

Det här är en del i kommunens nya strategi vad gäller tillfälliga bostäder för nyanlända.

– Den har ändrats eftersom läget har förändrats, säger Jahja Zeqiraj. Jämfört med flyktingsituation i höstas ser behoven helt annorlunda ut nu.

Byggandet av 1 000 temporära bostäder för nyanlända och trångbodda har inte gått enligt planerna. De har mött protester från en del boende i områdena och av de tolv olika platser som först föreslogs återstår i dag sex.

– De sex platser som vi har presenterat är tillräckligt för närvarande, säger Jahja Zeqiraj.

Kommunens fastighetsbolag Framtiden ska så snart som möjligt ansöka om bygglov för de temporära bostäderna på de sex platserna. Men enligt fastighetskontorets bedömningar kommer de inte att hinna bli klara under 2016.

"Säger inte blankt nej"

GP har tidigare berättat att moderaterna bytt fot och nu säger nej till de temporära bostäderna eftersom de tar för lång tid att färdigställa och dessutom anses för kostsamma. Först i augusti kommer kostnaderna att kunna redovisas. Men Jahja Zeqiraj menar att kostnaderna måste ner på en rimlig nivå om de boende ska ha en möjlighet att kunna bo där.

ANNONS

– Självklart är det inte en billig lösning, säger han. Men det blir billigare än i dag då vi ibland får betala upp till 20 000 kronor i månaden för rum hotell.

Hampus Magnusson, kommunalråd för Moderaterna, ställer sig i nuläget försiktigt positiv till förslaget.

– Vi säger inte blankt nej, det här verkar vara en lösning som kan fungera och vara på plats ganska snabbt. Vi kommer ta ställning till förslaget när det, efter remissrundan, kommit tillbaka till fastighetsnämnden i augusti. Då vet vi mer kring till exempel kostnaden, säger han.

Fakta: Krav som ställs

Ur kommunens arrende anvisning:

  1. Området för den flytande boendelösningen kommer att upplåtas med arrende.
  2. Arrendeavgiften för upplåtet område vid Röda Sten kommer att vara 50 kronor per kvm och år, arrendeavgiften räknas upp med KPI.
  3. Arrendetid avses motsvara den tid som erhålls i förhandsbesked avseende bygglov, dock max 10 år.
  4. Boendelösningen ska omfatta mellan 100-200 boendeplatser i flytande boendelösning.
  5. Boendelösningen ska inte byggas på plats utan transporteras dit och den ska vara klar att tas i bruk inom tre månader efter tecknat arrendeavtal.
  6. Kommunen efterfrågar en helhetslösning där aktören ska förvalta boendeplatserna.
  7. De ska finnas en viss boendeservice med personal på plats.
  8. Det ska finnas förutsättningar för självhushåll eller möjlighet för aktören att tillhandahålla måltider.
ANNONS