Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bortträngda minnen prövas i rätten

Flickans bortträngda minnen fällde pappan för sexuella övergrepp. I dag prövas Göteborgs tingsrätts dom i hovrätten för västra Sverige.

I juni dömdes pappan mot sitt nekande till tre år fängelse för grovt sexuellt utnyttjade av underårig.

Enligt domen i Göteborgs tingsrätt ska han ha förgripit sig på sin nu 28-åriga dotter från 1990 till i slutet av samma decennium. Övergreppen ska ha börjat när flickan var fyra år.

Tidskriften Filter går i sitt kommande nummer igenom ärendet och domen, som bygger på uppgifter som dottern berättat om under hypnos och terapi. Det är samma typ av behandlingar som Sture Bergwall, före detta Thomas Quick, gått igenom. Bergwall började under terapi minnas mord han hade begått, brott som han nu friats från.

Av domen i tingsrätten framgår att kvinnan började gå hos en terapeut när hon var 23 år gammal.

Hon fortsatte att få så kallade flashbacks från övergrepp i barndomen och 2011 kontaktade hon den privatpraktiserande legitimerade psykologen Barbro Backner Ahlström, som under huvudförhandlingen i rätten var ett tungt vägande vittne.

Föräldrarna separerade för många år sedan och kvinnan har inte träffat sin far sedan hon var 16 år gammal.

Efter att ha mött Backner Ahlström säger sig kvinnan känna att psykologen var den första som kunde hjälpa henne och att hon äntligen hade hon fått en förklaring till varför hon mått så dåligt i sitt liv.

I tingsrätten vittnade Backner Ahlström om att hon är övertygad om att bortträngda minnen finns.

"Vi har ett fantastiskt försvarssystem för att bita ihop och gå vidare", sade hon.

När pappans advokat Henrik Thyselius påtalade att hypnos är en ifrågasatt och kontroversiell metod utan vetenskapliga bevis slog psykologen ifrån sig:

"Jag har inga konkreta vetenskapliga bevis att den är beprövad. Jag har bara erfarenhet. Jag har massor med mänskliga bevis på att det har passat för dem".

Försvaret kallade Rickard L Sjöberg, docent i psykologi vid Umeå universitet. I sitt skriftliga utlåtande slog han tydligt fast att "det är väl dokumenterat att falska minnen för hela händelseförlopp, inklusive minnen för erfarenhet av övergrepp kan skapas under hypnotisk regression".

Kvinnans mamma och syster uppgav att de aldrig sett eller misstänkt några övergrepp. Men båda uppgav att de trodde helt på hennes minnen.

I domen i juni slår tingsrätte fast att den 28-åriga kvinnans berättelse varit sammanhängande och logisk, men att de måste beakta att hennes minne av vem som utförde övergreppen kom fram långt senare.

Henrik Thyselius blev mycket förvånad när han läste domen.

- Jag tyckte att det var helt horribelt. Det var inte vad jag väntat mig. Jag blev förfärad. Det är tillförlitlighetsbedömningarna det här fallet vilar på, hävdar jag. Och då måste man ställa sig frågan: På vilket sätt har de här uppgifterna kommit fram? Den större delen av målsägandens uppgifter härstammar från terapibehandlingar som genomfördes under hypnos. Och stödbevisningen räcker inte, det är alldeles för vagt, säger Thyselius till Filter.

Kammaråklagare Stefan Lind medger för Filter att det var ett "klurigt" fall.

- Det var naturligtvis en jättesvår avvägning att gå till åtal med en sådan här gammal gärning, där ingredienserna är lite kontroversiella. Men jag menar att de minnesbilder som hon hade innan hon var på hypnosregression så här i efterhand var såpass tydliga att det var tillräckligt. Hade det inte funnits uppgifter om gärningsman och tillvägagångssätt innan, så hade jag haft större tvekan att åtala.

En nämndeman ville ogilla åtalet mot pappan.

”De av målsäganden redovisade minnesbilderna har växt fram under en längre tidsperiod och då målsäganden varit föremål för omfattande terapeutisk behandling”, skriver nämndemannen, som också konstaterar att dottern tidigare har angett andra orsaker till att hon mått dåligt, exempelvis att hon har varit mobbad.

Inför rättegången i hovrätten, som inleds på onsdagen och avslutas i morgon torsdag, uppger kvinnan för Filter att hon är medveten om att terapimetoderna är kontroversiella. Men hon har inte några tveksamheter kring sina minnen.

Pappan är i dag förvirrad och han förstår inte var dotterns minnen kommer från

- Det känns som om ingen vill lyssna på mig, som om rätten hade bestämt sig från början att jag var skyldig. Jag ser min del i att vi har haft en svår relation, men det är inte så som det framställs i polisförhör och annat. Där låter det som att jag alltid varit en dålig pappa, som dessutom förgripit mig på min egen dotter. Det är absolut inte sant, säger han till Filter.

Ingen ny bevisning kommer att läggas fram i hovrättsförhandlingarna. Överåklagare Sven-Erik Alhem har tidigare apropå Quick-fallet uttalat att "termen bortträngda minnen aldrig kommer att kunna nämnas fortsättningsvis i något enda rättsligt sammanhang".

- Det tycker jag skulle vara uteslutet i dag, i så fall skulle stödbevisningen behöva vara oerhört stark. Om det gäller enkom en bevisning som grundar sig på så kallade bortträngda minnen, då skulle nackhåren resa sig på mig, säger Alhem till Filter inför rättegången i hovrätten för västra Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.