Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bilden är en arkivbild. Bild: Ronny B NIlsson

Bortglömda Västtrafikkort värda 13,5 miljoner i omlopp

Många använder sig inte längre av Västtrafikkortet, men glömmer att lösa in panten på 50 kronor som man betalar vid införskaffandet av kortet. I stället kan över 13 miljoner kronor ligga och skräpa hemma i byrålådor – den totala summan som inte hämtats ut i pant.

Köper du Västtrafiks resekort betalar du 50 kronor i pant. Samma sak gäller om du fyller på kortet om saldot ligger på minus. Kortet kan sedan lämnas tillbaka och panten återfås, om du till exempel inte ska resa mer eller har bytt betalsätt.

Men många lämnar inte tillbaka korten, vilket betyder att det finns en hel del Västtrafikkort med sin pant kvar liggandes skräpande. Västtrafik har sedan 2014 samlat statistik på kort med kontoladdningar och pant som inte används. I oktober 2018 var den totala summan 18 miljoner kronor, varav panten låg på 13,5 miljoner, vilket även SVT har skrivit om.

Finns i kunders byrålådor

Nära hälften av Västtrafiks totala biljettförsäljning sker i dag i deras app To Go. Men Maria Björner Brauer, enhetschef vid försäljning på Västtrafik, tror inte att det höga pantvärdet beror på att fler i dag använder appen.

– Det har funnits ganska mycket pengar på kort liggandes, det har varit så att det legat pengar outnyttjade i våra kunders plånböcker och byrålådor, säger hon.

Lämnar man tillbaka ett resekort kan man välja att få ut panten eller föra över summan till appen eller till ett annat kort. Hittills har 6 000 kort återlämnats då resenärer fått hjälp med att flytta över sitt saldo till To Go. Totalt rör det sig om ett belopp på 1,2 miljoner kronor.

Försöker påminna om bortglömda kort

Men enligt Maria Björner Brauer har det alltid varit stora pantbelopp som inte hämtats ut.

– Jag tror att många har laddat sina kort, sen har man inte riktigt koll på att man redan har kort liggandes. Sen finns det de som har pengar på kort men inte reser så ofta, säger Maria Björner Brauer.

Hon berättar att Västtrafik på olika sätt under åren har försökt att påminna resenärer om att lämna tillbaka bortglömda kort.

– På lite olika sätt har vi berättat att man kan ta sitt Västtrafikkort och få tillbaka pengarna eller flytta pengarna till appen. Men vi har inte haft någon jättekampanj kring det. Det är inte alla som vill resa med biljetten i mobilen, vissa tycker det funkar jättebra med kort, säger Maria Björner Brauer.

Fakta Västtrafik To Go

Västtrafik To Go står för cirka hälften av Västtrafiks totala biljettförsäljning till resenärer, under januari till oktober i år. Under oktober månad var det 466 000 aktiva användare. Försäljningen januari till november 2018 uppgick till 920 miljoner kronor och under oktober månad var försäljningen i appen 94 miljoner kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.