Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Malm (S) lämnar rollen som kommunfullmäktiges ordförande vid mandatperiodens slut. Bild: Ulf Blomberg
Lena Malm (S) lämnar rollen som kommunfullmäktiges ordförande vid mandatperiodens slut. Bild: Ulf Blomberg

Borgmästaren Lena Malm (S) lämnar fullmäktige

Oavsett hur valet går kommer kommunfullmäktige att få en ny ordförande. Lena Malm ställer inte upp för omval.

Under söndagen ska Socialdemokraterna i Göteborg fastställa sina listor till höstens val. I det förslag till valsedel för kommunfullmäktige som tagits fram av valkommittén saknas den nuvarande ordförande Lena Malm.

Ett hedersuppdrag som tar tid

– Jag känner att två mandatperioder som kommunfullmäktiges ordförande är tillräckligt, säger hon.

I högtidliga sammanhang bär kommunfullmäktiges ordförande borgmästarhalsbandet, med stadens vapen.. Bild: Elisabeth Alvenby
I högtidliga sammanhang bär kommunfullmäktiges ordförande borgmästarhalsbandet, med stadens vapen.. Bild: Elisabeth Alvenby

Rollen som kommunfullmäktiges ordförande är ett hedersuppdrag – personen som innehar ämbetet kallas ibland borgmästare – och vid sida av att leda fullmäktiges sammanträden ingår en hel del representation i uppdraget.

– Det tar många kvällar och helger och jag känner att jag har gjort det tillräckligt, säger Lena Malm.

Vem som tar över som ordförande avgörs först efter valet. Posten är en av många som det styre som ska leda staden ska besätta. Det troliga är att det blir en person från det största partiet i den styrande konstellationen.

Ville sitta kvar som ledamot

Även om Lena Malm var inställd på att lämna ordförandeposten hade hon kunnat tänka sig att sitta kvar som vanlig ledamot. Hon var nominerad av sin krets, men valkommittén ville annorlunda – eftersom man inte vill att samma personer sitter i fullmäktige i både regionen och kommunen.

– Mitt politiska fokus är regionen och där vill jag sitta kvar, så jag accepterar att jag inte kan sitta i kommunfullmäktige också.

Av liknande skäl väljer Johannes Hulter att inte kandidera till kommunfullmäktige. Han är anställd som politisk sekreterare i stadshuset och partiet ser helst att man inte kombinerar det med en post som förtroendevald i kommunfullmäktige.

– Jag hoppas att få fortsätta som pol sek efter valet, så därför kandiderar jag inte till fullmäktige, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.