Borgerlig splittring i flera frågor

Mötet i fullmäktige kommer att slita hårt på sammanhållningen mellan Allianspartierna i Göteborg.

ANNONS
|

I flera frågor under torsdagskvällens möte i kommunfullmäktige hamnar de borgerliga partierna på kollisionskurs med varandra.

Det gäller bland annat den omdiskuterade rödgröna trafikstrategin. Där har Moderaterna lagt en motion om att riva upp strategin som är ett resultat av flera års arbete och som jämkats samman med stadens miljömål. M har Kristdemokraterna med sig men inte Liberalerna. L menar att strategin kan omarbetas men att det skulle ta för lång tid att utarbeta en helt ny.

En annan punkt som kommer att generera mycket debatt är stadens insatser för fattiga EU-medborgare. De kommer oftast från Rumänien och Bulgarien och tigger. Även här finns en spricka mellan Allianspartierna. M vill inte att medföljande barn ska få gå i skola i Göteborg, medan L och KD kan tänka sig det.

ANNONS

Vidare finns en M-motion om ökat småhusbyggande som väcker rödgrön irritation, men där M får med sig sina allianskamrater.

Andra frågor som kommer att diskuteras livligt är en föreslagen försäljning av Göteborgs spårvägars bussbolag. Det tycks dock inte finnas en majoritet för det förslaget eftersom SD troligen röstar för den rödgrönrosa linjen att behålla bussbolaget.

Kvällen kommer att bli Anneli Hulthéns sista fullmäktigemöte som kommunstyrelsens ordförande. Hennes avsägelse kommer att behandlas under kvällen. Än så länge sitter hon dock kvar på S-bänken i fullmäktige.

ANNONS