Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Borås kommun klassar Kommunistiska partiet som
Borås kommun klassar Kommunistiska partiet som "våldsbejakande extremistiskt". Bild: GP / Henrik Montgomery TT

Borås vägrar låta kommunister hyra lokaler

Borås stad har beslutat att inte hyra ut lokaler till Kommunistiska partiet. Orsaken: kommunens säkerhetschef klassar partiet som våldsbejakande extremister.
– Jag tycker det är fruktansvärt, säger Sonja Persson i partiets Boråssektion.

Kommunistiska partiet i Borås ansökte innan julen förra året om att hyra en av kommunens lokaler för en öppen föreläsning om marxistisk ekonomi. En formalitet, trodde de. Men det skulle visa sig att partiet inte var välkomna i kommunens lokaler.

När förvaltningen skulle fatta beslut om uthyrningen blev det blankt nej. Anledningen var ett yttrande från kommunens säkerhetschef, Peder Englund, där han klassade partiet som våldsbejakande vänsterextremistiskt.

I beslutsunderlaget skriver han: "Kommunistiska partiet uttrycker i sina stadgar och partiprogram (...) att bland de metoder de kan använda sig av för att nå sina syften (ett socialistiskt samhälle) finns inslag av en våldsbejakande ideologi och odemokratiska värderingar."

– Jag tycker det är fruktansvärt, det är ett hot mot den demokratiska rättigheten att bedriva politisk verksamhet, säger Sonja Persson.

Som exempel gav säkerhetschefen stycken ur partiprogrammet där det bland annat står att historien visar att arbetarklassen måste vara förberedda på väpnad kamp och att partiet menar att det bara är klasskampen som ger det möjlighet driva igenom sina krav. En kamp som "om nödvändigt måste föras i öppen strid mot rådande lagar och regler".

– Han dömer oss efter tre punkter i vårt partiprogram, det är åsikter inte handlingar, säger Sonja Persson. Det står ingenstans att vi är för våld eller väpnad kamp, bara att historien visar att det är så det har varit. Det är ju aldrig ett parti som gör revolution, det är folket som gör det. Det betyder radikal omvälvan, och den kan också vara fredlig.

Kan du ha förståelse för att man tolkar det här som att ni är våldsbejakande?

– Nej, det är inte det som det står.

Kommunistiska partiet har anmält kommunen till Justitieombudsmannen. GP har sökt Borås stads säkerhetschef Peder Englund, som inte har möjlighet att delta i en intervju. Han skriver dock i ett sms att "eftersom Borås stad nu JO-anmälts i anledning av detta finns inte mer att kommentera innan JO gjort sin utredning. Motivering och beslutsunderlaget finns i JO-anmälan, och därutöver finns inte mer att tillägga i nuläget."

Kommunistiska partiet kommer trots allt att hålla sitt möte i helgen, i en kafélokal som de fått hyra.

Hur är det att vara kommunist i Sverige i dag?

– Det är klart att det finns organisationer som inte gillar kommunister, men vi har bra kontakt med folk, partier och organisationer. Det här är något jag inte mött tidigare.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.