Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boplats Göteborg fördubblar årsavgiften för en köplats från 1 juli. Bild: Patrick Sörquist
Boplats Göteborg fördubblar årsavgiften för en köplats från 1 juli. Bild: Patrick Sörquist

Boplats höjer avgiften för köplats

Den 23 maj beslutade kommunfullmäktige att avgiften för att samla ködagar på boplats.se ska fördubblas. Från 1 juli blir årsavgiften 200 kronor.
– Vi gör bedömningen att det är vad marknaden tål just nu, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats Göteborg.

Den huvudsakliga anledningen till den förhöjda avgiften är att Boplats i september 2019 börjar fungera som en kommunal bostadsförmedling. Det innebär bland annat att man kommer ta över arbetsuppgifter som tidigare legat hos hyresvärdarna. Dessutom kommer verksamheten inte längre få ägarbidrag, utan finansieras helt av avgifter.

– Den största skillnaden är att vi kommer få mer omfattande arbetsuppgifter än tidigare. Därför behöver vi bland annat utveckla vårt datasystem och anställa mer personal, säger Maria Meyer-Martins.

Många drar sig ur

Förändringen innebär också att Boplats sedan årsskiftet är helägt av Göteborgs stad. Det betyder i sin tur att alla hyresvärdar som annonserar hos Boplats numera mycket strikt måste följa det befintliga kösystemet. En utveckling som inneburit att många privata fastighetsvärdar har valt att lämna Boplats för nykomlingen HomeQ, som från start har varit helt gratis.

– Vi tycker inte att man ska behöva betala för att söka hyresrätter, därför kommer vi alltid att vara gratis för våra sökande, säger Hedi Kurda, vd för HomeQ.

Han tillägger också att marknadsplatsen fortsätter att växa. Bara i Göteborgsområdet har HomeQ 70 000–80 000 registrerade sökande, och under de senaste månaderna har ett tiotal nya privata fastighetsvärdar anslutit sig till hemsidan.

– Vi märker också att allt fler människor förstår att man faktiskt inte måste betala för att söka hyresrätter. I Göteborg är intresset starkt, staden har seglat upp som den största på HomeQ på bara ett halvår, säger han.

Haft samma avgift i fem år

Maria Meyer-Martins på Boplats berättar att många privata fastighetsvärdar har valt att lämna eftersom de inte vill gå efter ett kösystem.

– Det är klart att det är en risk för oss att höja avgiften, men jag har svårt att bedöma hur många det är som skulle välja att gå ur kön för den sakens skull, säger hon.

Hon menar också att en ökad avgift hade varit aktuell i dagsläget även om situationen hade sett annorlunda ut.

– Vi har haft samma avgift i fem år. Därför hade vi ändå till viss del varit tvungna att höja avgiften. 200 kronor är egentligen i minsta laget, säger hon.

Under tisdagen hade man ett personalmöte på Boplats där man kunde konstatera att reaktionerna hittills enbart har varit positiva.

– Jag har full förståelse för att 200 kronor är mycket pengar för en del hushåll, men samtidigt tror jag att det är viktigt för många att försäkra sig om ett boende, säger Maria Meyer-Martins.

Som bostadssökande med ködagar på Boplats behöver man inte göra något annat än att fortsätta betala sin avgift. Från och med 1 juli kommer det att synas på avin att avgiften har höjts.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.