Bombhotet mot centralen över

ANNONS
|

Klockan 14.37 hördes en smäll från området där tåget står, rapporterar GP:s reporter Peter Sundberg.

- Jag står minst 150 meter från tåget, och det var ingen jätteexplosion, men jag hörde ju det härifrån. Däremot verkade inte poliserna i närheten här reagera, säger Peter Sundberg.

En stund senare bekräftade polisen att det var den misstänkta väskan man skjutit på och att inget explosivt fanns i den. Avspärrningarna runt stationen släpptes vid 15-tiden, utom just kring tåget där den misstänkta väskan hittades.

- Tåget ska genomsökas ytterligare, men vi betraktar faran som över. Nu ska väskan tas omhand för vanlig teknisk undersökning, säger polisens presstalesman Ulla Brehm.

ANNONS

En av orsakerna till att polisen bedömde bombhotet så allvarligt är enligt Ulla Brehm att två personer ringde in samma hot.

Hotet kom strax före klockan 12 från en person som uppgav att det fanns en bomb ombord på ett avgående Öresundståg mot Malmö/Köpenhamn.

Hela Nils Ericsson-terminalen, stora delar av Centralen och alla spår från och med spår 6 spärrades av. Delar av hotellet utrymdes också.

- Våning två på First Hotel G, delen ut mot spåren och ett gym ovanpå matstället Subway har också spärrats av. Man har gjort den bedömningen för människor säkerhet, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

- Tåget var på väg in till centralen när bombhotet kom, det var alltså fullt av folk ombord som väktare fick hjälpa till att evakuera. När polisen kom fram var tåget tomt, säger yttre befäl Hans Apelqvist.

Klockan 13.15 kunde den första bombteknikern gå ombord för att genomsöka tåget på spår 14.

Veolia transport som kör det Öresundståg där det misstänkta föremålet hittades, har inte fått några indikationer på att hotet skulle vara riktat mot dem.

–Vi har inte fått någon sådan information. Det får i så fall polisutredningen visa, säger Klara Haage, pressansvarig på Veolia transport till TT.

ANNONS

Två tågvärdar och en lokförare arbetade ombord på tåget när bombhotet kom.

–De mår efter omständigheterna bra, de har pratat med säkerhetsjouren och enhetschefen. Lokföraren är kvar på platsen eftersom polisen ville prata med honom, säger Klara Haage.

Hannes Lindgren befann sig på ett av tågen mot Göteborg som stoppades under förmiddagen.

- Jag satt på tåget från Alingsås till Göteborg och klockan var kvart i tolv när de ropade ut att det var bombhot. Tåget fick vända och stanna i Sävenäs, säger Hannes Lindgren som är på väg till Lysekil.

Tågtrafiken på spår 1-12 har fungerat relativt normalt under förmiddagen, dock med förseningar. Förseningarna väntas hålla i sig under eftermiddagen.

- Under 40 minuter var alla spår avstängda, så en del förseningar blir det, men än så länge max en halvtimma, säger Denny Josefsson på Trafikverkets pressjour.

ANNONS