Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: TT/GP

Bomber nytt aggressivt nazimönster

Forskaren Magnus Ranstorp är tydlig i sin personliga bedömning av angreppen, utförda av individer inom den Nordiska motståndsrörelsen. – Jag har inga problem med att kalla detta för terrorism.

Ranstorp är en av Sveriges ledande experter på internationell terrorism, i huvudsak inriktad på grupper såsom IS och al-Qaida.

Han har dock även, med stort intresse, följt de senaste händelserna i Göteborg. Dels attack mot ett syndikalistiskt bokkafé, dels skarpa sprängladdningar vid två asylboenden.

– I juridisk bemärkelse är det ju mordförsök, allmänfarlig ödesläggelse, mordbrand och annat. Och det är ju de hänsyn som polis och åklagare har att ta. Men sett ur min optik har detta tydliga drag av terrorbrott.

Läs också: Nordiska Motståndsrörelsen kopplas till dåden

Ranstorp fortsätter:
– Vi har att göra med personer som av politisk och ideologisk övertygelse springer runt och smäller av bomber. Det är extremt allvarligt.

Svenska definitionen

De svenska definitionen för terrorism lyder som följer:

"För terroristbrott döms den som begår en gärning som allvarligt kan skada en stat eller en mellanstatlig organisation om avsikten med gärningen är A/ att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp, B/ att otillbörligen tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller avstå från att vidta en åtgärd, eller C/ att allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i en stat eller i en mellanstatlig organisation".

– Jag kan tycka att vi har rekvisit här som är uppfyllda, betonar Magnus Ranstorp.

Läs också: Skarp bomb hittad vid flyktingboende i Göteborg

Att åklagaren möjligen väljer bort terroristbrott i rubriceringarna kan bero på att man i stället lägger sig på en nivå rimlig för att kunna väcka åtal och för att i rättegång kunna emotse en fällande dom.

En polisman i Region Väst konstaterar, apropå Nordiska motståndsrörelsens nyvunna aggressivitet, att det är för tidigt att tala om en tydlig trend.

Han ser emellertid den nationella organisationen som ett växande problem i Västsverige:
– Jo, inte minst med tanke på att det som hänt faktiskt har hänt. Tidigare sprang de omkring i skogen och sköt med salongsgevär bland träden. Nu har det accelererat betydligt. 

Läs också: Nordiska Motståndsrörelsen kopplas till dåden

Internt inom myndigheten pratas det nu om denna främlingsfientliga grupps offensiv som ett större säkerhetsproblem än gängkrigen i förorterna.

– Där är det kriminella som skjuter på kriminella med kalasjnikovs. Här handlar det om attentat som kan drabba vem som helst, säger polismannen.

De tre misstänkta

Antirasistiska Expo har sedan tidigare undersökt de tre misstänkta västsvenskarna, som samtliga har kopplingar till den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Näste 2 i Västra Götaland.

– Exakt vilken roll de har är oklart, men de har inte varit i ledande positioner. Här finns då två möjliga scenarior: det ena är att de kan ha agerat på uppdrag att begå brotten som en testballong eller som en ny strategi från organisationen, eller att de helt har agerat på egen hand. Vilket vet vi inte ännu, säger Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.

Nordiska motståndsrörelsen har en lång historia av våldsbrott under flera årtionden där de har attackerat och mördat syndikalister, misshandlat homosexuella och demonstranter i bland annat Göteborg och har i ett bevisat fall vandaliserat ett asylboende i Tranås.

Säkerhetspolisen bedömer nazistgruppen som det största hotet mot Sveriges inre säkerhet.
Bomber riktade mot syndikalister och asylboenden är ett nytt mönster.

– Det är helt klart att det är en mer aggressiv och våldsam utveckling, som vi inte har sett tidigare, säger Daniel Poohl.

Rent juridiskt vet han inte om det går att definiera de misstänkta bombattentaten som terrorism.

– Men det är ju en organisation som har samhällsomstörtande verksamhet som mål och som vill införa en nazistisk stat, folk i allmänhet skulle nog åtminstone kalla det för terror, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.