Bomb på Flatåsskolan var skarp

Det misstänkta föremålet som hittades vid Flatåsskolan i Göteborg under söndagskvällen har visat sig innehålla explosivt material. – Det är ytterst allvarligt att sådana här föremål finns liggande eller att nån placerat ut dem i vår stad, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

ANNONS
|

Polisen beskriver det som en rörbomb med borrade hål i och en veke som stack ut.

– Ja, det har jag hört i alla fall, man kallar det för en rörbomb. Man misstänker att det var en hemmagjord tillverkad rörbomb, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson, under måndagsförmiddagen.

Det var sent under söndagseftermiddagen som en kvinna hittadeett misstänkt föremål precis vid kommunala Flatåsskolani Högsbo,Göteborg. Bombgruppen tillkallades och en totalt fyra timmar lång operation inleddes för att oskadliggöra objektet. Idag finns två sandfyllda hål i marken kvar efter bombgruppens sprängningen.

–Det var en kvinna som ringde in efter att hon hittat vad hon trodde var en hemmagjordgranat på en bänk, precis vid Flatåsskolans fotbollsplan.Föremålet beskrevs vara drygt en decimeter långt och att det såg ut som en hantel, berättar polisens Thomas Fuxborg.

ANNONS

"Lät som en handgranat"

Efter en initial bedömning från Polisen tillkallades bombgruppen, formelltNationella operativa avdelningen (NOA). Bombgruppen inledde sitt arbetemed en av sina bombrobotar.

–Bombgruppen bedömde att det kunde röra sig om en mindre rörbomb. Efter kontroll av objektet beslutades det om en kontrollerad sprängning på platsen. Det beslutades klockan 20:54 på söndagskvällen och objektet lyftes ned till marken från bänken, enligt Fuxborg.

Varför blev rubriceringen inte "allmänfarlig ödeläggelse"?

–Här förelåg inget hot utan den här hemmagjorda bombenbara låg där.Vi vet inte hur den hamnat där.Hade bänken sprängts hade det blivit en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse.

Men det ska dröja fram till klockan 21:41 innan föremålet väl sprängts. Under hela tiden är området avspärrat.En av åtgärderna som tas under den här tiden är att Polisenkontaktar Högsbo sjukhus och meddelar växeln om den planerade sprängningen, detta så att personal skulle vara medvetna om vad som skulle komma att ske.

– Detsmäller ordentligt om det här föremålet.Det lät som en handgranat, säger polisens presstalesman i Västra Götaland.

Fyra timmar lång bombinsats

Först klockan 21:41 kan bombgruppen bekräfta att föremålet sprängts. Klockan 21:55 häver man alla avspärrningar och NOA lämnar platsen.Hela insatsenavslutas officiellt sett klockan22:00.

– Ja, dethöll på en bra stund.Hela operationen tog nästan fyra timmar totalt. Det beror på att bombgruppentog det försiktigt. Efteråt tog vi med oss resterna. NOA meddelade att det blev två stycken hål i marken efter sprängningen. Man har hällt ut lite sand för att jämna ut ojämnheterna, bekräftarpolisens Thomas Fuxborg.

ANNONS

Hur ser Polisen på att det ligger en bomb ,vind för våg, vid en skola?

–Nu vet inte jag vad som krävdes för att utlösa den här bomben. Det är något man måste beakta, hade det exempelvisräckt med något såenkelt som att slänga den i backen så... Men jag vet inte vad det var förantändningsordning...nu kanske det var så att det saknades tändhatt så det inte hade kunnat smällt...

Till slut tillägger han:

–Oavsett vad det var för antändningsanordning såär det ytterst allvarligt att det ligger explosiva objekt på allmänna platser. Särskilt vid en skolan. Men vi vet alltså inte om det är någon som har tappat den här bomben, placerat ut den, eller lagt den där för att man inte vet var man ska ha den.

Polisen menar att motivbilden är en viktig pusselbit när man ska utreda den här typen av händelser. Nuhar man upprättatenanmälan om brandfarliga och explosiva varor vid Västra Götalandspolisen.

–Under utredningen kommer vi försöka slå fastom det rörde sig om slarv eller enavsiktlig handling. Men vi vet alltså inteom det fanns ett motiv till att den låg där, avslutar polisenspresstalesperson,Thomas Fuxborg.

ANNONS