Bolund (MP) sätter klimatet framför tillväxten

Miljöpartiets språkrör Per Bolund sätter klimatåtgärder framför tillväxt, mittenpartierna framför Vänsterpartiet och ser gärna ytterligare en mandatperiod där MP samarbetar högerut.
– Jag hoppas på och tror att det här kan bli en långsiktig grund för politikutvecklingen i Sverige, säger han.

ANNONS
|

När GP träffar Per Bolund en regnig fredag i slutet av september är han i Göteborg för att som en av omkring 10 000 personer delta i klimataktionen Fridays for future, som sker på initiativ av Greta Thunberg.

– Det är ju fantastiskt att vara en del av en global massrörelse. Det är ju ett engagemang som har vuxit fram som vi aldrig sett maken till tidigare, säger han.

Greta Thunberg riktar ju sin kritik mot er makthavare, att ni inte gör tillräckligt mycket. Du strejkar, men är också en av makthavarna?

– Jag är en makthavare som också försöker få till en förändring. Jag tror inte att det är särskilt givande att dra politiken över en kam. Det är väldigt stora skiljelinjer, för att inte säga avgrundsdjup, i svensk politik på hur man tar miljö- och klimathotet på allvar.

ANNONS

Som exempel tar han Moderaternas förslag på att sänka bensinskatten med en krona.

– Det är ju en ökning av utsläppen med tre procent ungefär, motsvarande att man skulle investera i ett stort kolkraftverk i Sverige.

Per Bolund tycker att det finns för många klimatfegisar, som inte är beredda att göra de satsningar som krävs trots att klimatförändringen är vår tids ödesfråga.

– Vi hade en försvarsberedning som kom fram till att vi behövde öka försvarsbudgeten ganska rejält och för mig är det ett mysterium att man inte har förståelse för att även miljöbudgeten måste gå samma väg. Det är ju utmaningar som kanske är ett ännu större hot för säkerheten långsiktigt, säger han.

Klimat framför tillväxt

Greta Thunberg skällde, på klimattoppmötet i New York i september, ut makthavare som tror på evig tillväxt.

Per Bolund tycker inte att tillväxt i sig är negativt, men menar att det viktigaste är att peka ut en tydlig riktning för att bli oberoende av fossila bränslen och att fatta beslut som rör sig i en hållbar riktning.

– Tittar man bara på BNP ger det inte någon vägledning i hur vi ska agera för att möta klimathotet. Det kan ju till och med bli en minskad tillväxt om vi gör konkreta åtgärder, säger han.

ANNONS

– Men gör vi inte klimatåtgärder, får vi inte en utveckling som är hållbar ur klimatsynpunkt, ja då kommer vi inte ha en ekonomisk tillväxt överhuvudtaget, eller någon ekonomi som fungerar i framtiden.

Trögt trots klimatdebatten

Trots fjolårets heta sommar, att klimatet är på mångas läppar och Sveriges egen Greta Thunberg, lyckas inte Miljöpartiet riktigt lyfta även om man har stabiliserat sig i opinionsmätningarna kring fem, ibland sex procent.

– Vi har gått igenom en första mandatperiod, vi har suttit i regeringsställning och då tar man en hel del tuffa beslut och det kan ha påverkat också väljarnas förtroende, säger han.

En fråga som kanske särskilt satte avtryck förra mandatperioden är den mer restriktiva flyktingpolitiken, där MP tvingades vika sig för de betydligt större och förhandlingsvana Socialdemokraterna och det dåvarande språkröret Åsa Romsons kämpade mot tårarna.

Per Bolund tror att MP kommer att vinna väljarnas förtroende genom att stå kvar vid sina ideal och kämpa för att driva igenom politiken.

– Vi ser att opinionen tickar uppåt nu, det är också ett tecken på att det vi haft med oss som vår ideologiska kärna nu också blivit mycket mer spritt i samhället. Kunskapen och engagemanget finns ju nu hos en stor grupp väljare.

ANNONS

Partiets egen valanalys som presenterades i januari slår fast att det är illavarslande att många väljare känner att MP inte förstår "vanligt folk".

Per Bolund tror att väljarna inte har känt att problemen partiet pekat på är en del av deras vardag, men att det håller på att förändras efter extrema väderhändelser och medvetenheten om klimatförändringen ökar.

– Vi behöver såklart också visa att vår politik är relevant för människor, att grön politik också ger svar på många av de utmaningar människor möter i sin vardag.

Storstadsparti

Många väljare har också en bild av MP som ett storstadsparti som inte tar landsbygdens utmaningar på allvar.

– Vi vill ju att man ska kunna leva och verka i landet, vi tror att omställningen till ett hållbart samhälle är vägen för att skapa många fler arbetstillfällen i Sverige och inte minst landsbygd och glesbygd, säger Per Bolund.

Han tycker inte att det finns en motsättning mellan att ha en utveckling i hela landet och ett hållbart samhälle.

– Det är genom omställningen till ett hållbarare samhälle som vi faktiskt kan få en ekonomi som fungerar i hela landet.

Men har de som bor på landsbygden fel då, eftersom att ni har lägre stöd bland landsbygdsborna?

ANNONS

– Att bensinskatten ses som den avgörande frågan tror jag är för enkelriktat. Det är ett farligt sätt att se på en ganska komplex fråga. Vi vet ju att bensinpriset beror på många parametrar, inte minst steg ju priset med 40 öre nästan momentant vid drönarattacken i Saudiarabien.

Föredrar mittenpartierna

Ett parti vars paradgren är landsbygden är samarbetspartiet Centerpartiet. Partierna profilerar sig båda på miljö, men har dragit åt helt olika håll i vissa frågor. C vill ge mer rätt till skogsägarna, MP ser det allmänna som viktigare. MP ville höja bensinskatten medan C inte ville att bränslepriset vid pump skulle gå upp. Resultatet, en kompromiss.

Men trots kompromisser beskriver Per Bolund nöjt samarbetet kring januariöverenskommelsen som stimulerande och politiskt intressant, en möjlighet till ett stabilare politiskt landskap.

– Miljöpartiet är ju ett frihetligt parti som tycker att det är viktigt att människor ska kunna bestämma själva över så mycket som möjligt. Där kan vi ju vid många tillfällen stämma bättre överens med Centerpartiets och Liberalernas ingång.

Samarbetar du hellre med C och L än V efter nästa val?

– Jag tycker ju att samarbetet vi har nu är väldigt givande. Jag hoppas på och tror att det här kan bli en långsiktig grund för politikutvecklingen i Sverige, att vi kan jobba vidare tillsammans under de kommande åren och även efter kommande val.

ANNONS

Du föredrar C och L, låter det som då?

– Ja, jag tycker att vi har visat att vi både kan komma överens om en bred plattform i januariavtalet och att vi kan lägga fram den första gemensamma budgeten, också med ett starkt grönt avtryck. Vi satsar över tre miljarder kronor för att investera i det nya hållbara Sverige som vi behöver.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS