Bolaget som kommunen glömde

ANNONS
|

Det startade med ett tips till GP:s redaktion om att hamnkaptenen i Björlanda kile hade ett lönsamt extraknäck sedan flera år. Vid sidan av och under jobbet drev han områdets enda kiosk med kombinerad dieselförsäljning enligt ett förmånligt avtal med den egna arbetsgivaren.

Ju fler frågor vi ställde, desto fler uppgifter dök upp. Och tipsen från läsarna strömmade in om svarta pengar och anställda som fick gräddfiler till de åtråvärda båtplatserna i hamnarna.

– Han var ju vd, det är väl ingen som säger emot en vd, sa hamnchefen på Torslanda Lagun när GP frågade hur det gick till då dåvarande vd:n fick båtplats nummer ett på den nyrenoverade bryggan längst ut i hans hamn.

ANNONS

Peters brygga, kallade de anställda den, och den gjordes i ordning ungefär samtidigt som de nu aktuella va-anläggningarna grävdes ner.

En hel del muddringsarbeten krävdes för att de riktigt stora båtarna skulle kunna lägga till, den kläddes om med nytt impregnerat virke, belysning och el drogs in.

Beställt och attesterat av dåvarande vd:n som sedan krävde en av de fyra båtplatserna till sig själv.

Uppgifterna om svart uthyrning av vinteruppläggningsplatser fick bolaget att anlita en säkerhetsfirma som räknade alla vinteruppställda båtar i ett antal av Grefabs elva småbåtshamnar – för att sedan jämföra med alla betalda hyror. Resultatet ledde till en polisanmälan till riksenheten mot korruption. Brottsrubriceringen rörde mutbrott, förskingring och tjänstefel.

I en av de större småbåtshamnarna ledde kontrollen till att en hamnchef tvingades gå. Han fick ett avgångsvederlag om fem månadslöner med sig och polisanmäldes. Själv nekade han till att ha gjort något brottsligt. Han hade följt de rutiner som fanns.

Enligt bolagsledningen överlämnades en av anmälningarna till ekobrottsmyndigheten för utredning om brott mot skattelagen. Brott konstaterades, enligt bolagsledningen, men summan skatt som inte betalts övergick inte ett prisbasbelopp och utredningen ledde därför inte till åtal.

Under den översyn av stadens bolag som pågått under 2014 har Grefab nämnts som ett bolag som kommunen kan avyttra.

ANNONS

Fakta: Grefab

Göteborgsregionens fritidshamnar AB, Grefab, grundades 1973 och ägs av kommunerna i Göteborg, Ale, Mölndal och Partille.

Bolaget har 7200 båtplatser fördelade på nio hamnar. Björlanda kille med 2400 båtplatser och 1500 vinteruppläggningsplatser.

Enligt hemsidan ska Grefab arbeta för att "förverkliga drömmen om ett upplevelserikt båtliv för så många som möjligt."

ANNONS