Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Boendet är ingen konstform"

Ångestframkallande stenöken eller ett tryggt och gemytligt område? Norra älvstranden och den planerade Centrala älvstaden väcker känslor.

Diskussionen om stadsplanering i allmänhet och den längs älvstränderna i synnerhet rullar på. De flesta är överens om att Norra älvstranden i Göteborg inte blev den blandstad som politikerna och tjänstemännen talade om när det byggdes Och som de fortfarande talar om nu när Södra älvstranden och Centrala älvstaden ska planeras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Många, bland andra "Emil", menar att det hade varit bättre att bygga högre på Norra älvstranden för att få fler boende och därmed större kundunderlag för affärer och andra verksamheter. Andra är nöjda med att det är lugnt på kvällarna. "Jan, till exempel tycker att det gnälls för mycket:

"Var är alla goa gubbar? Maken till gnäll får man väl leta efter? Visst visionen sprack men det betyder inte att resultatet blev dåligt, det blev bara bra på ett annat sätt än man tänkt från början."

Ett annat ämne är arkitekternas kompetens. Signaturen TW tycker så här:

"Anledningen till att det inte blev som det var tänkt är för att Sveriges arkitekter är helt oförmögna att fatta att folks boende inte är en konstform. Människor har bott i städer i 1000-tals år, men det är bara de senast 60 åren som arkitekter har sabbat allt byggande. Gör en undersökning kolla var folk trivs - oj var det i den gamla stenstaden? Den som är så småborgerlig. kolla bara på Lindholmen, kantigt kallt kargt otäck otryggt och med en månadshyra på 10 000 spänn. Hurra för arkitektur i Sverige. De borde ha IG hela bunten - nej just det ja det kan man ju inte få på A eftersom det är konst de sysslar med..."

Andra sätter sitt hopp till samma yrkeskår och hoppas att en stadsarkitekt ska rädda Göteborgs framtida stadsplanering. "Kalle" skriver:

"Men så länge vi inte har någon stadsarkitekt som får bestämma över helheten så kommer byggföretagen att få fortsätta spotta ut sina förortsparadis utan att ta hänsyn till helheten. "

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.