Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Boende på Vegahusen hade eget Göteborgsvarv

De boende på äldreboendet Vegahusen brukar noga följa Göteborgsvarvet. Men eftersom det är uppskjutet till i höst blev det istället premiär för ett eget varv runt gården – Vegavarvet.

Ett 50-tal hyresgäster och personal ställde upp i varvet som döptes till Vegavarvet efter äldreboendets eget namn. Ett inställt Göteborgsvarv skulle inte stoppa de äldre från att njuta av ett lopp ute i det fria, resonerade de ansvariga.

– Vi försöker spegla det som händer i samhället och Göteborgsvarvet brukar vara i maj. Sen jobbar vi mycket med hälsa i fokus och att våra äldre ska vara ute och röra på sig, förklarar Marie Frank-Söderblom, enhetschef på äldreboendet Vegahusen i Göteborg.

Varvet var snitslat med ballonger

För att få till en känsla inför loppet hade de ansvariga snitslat gården med ballonger. Det fanns ett start- och målområde och en bajamaja. Jippot uppskattades av deltagarna som alla belönades med varsin guldmedalj, en banan och ett kexchoklad – allt för att efterlikna Göteborgsvarvet.

– Genom att anordna Vegavarvet ville vi ge alla möjlighet att delta utifrån sina egna förutsättningar. Det var mycket uppskattat av både boende och personal, säger Marie Frank-Söderblom.

Rullatorer och rullstolar tog sig runt varvet

Det gick att se både rullatorer och rullstolar längs varvet inne på gården till boendet.

– Många äldre kanske går korta sträckor inomhus, men att faktiskt gå på gångarna utomhus med ojämnt underlag gör så mycket mer, förklarar Marie Frank- Söderblom.

Vegavarvet blev lyckat och kommer troligen att upprepas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.