Boende kritiska till nybygget

I Björkekärr protesterar de boende mot det planerade nybygget vid Härlanda tjärn och jobbar hårt för att detaljplanen ska göras om.  "Vi tycker inte att man lyssnar på de som bor här", säger Thomas Nyström.

ANNONS
|

En del vill inte att det ska byggas något alls, andra att det ska byggas lite mindre, lägre eller mer anpassat. I Björkekärr oroar sig många boende över hur deras område kommer att påverkas av de nya bostadsplanerna vid Härlanda tjärn. Därför har en grupp på drygt 20 personer från olika bostadsrättsföreningar gemensamt lämnat synpunkter på planförslaget genom hela processen. Nu har de bjudit in politiker ur byggnadsnämnden till en promenad i området, för att konkret kunna framföra sina åsikter. – Detta område byggdes med en tanke om att behålla de gröna ytorna mellan husen. Nu bygger man på ett annat sätt, mycket tätare. Då bortser man från platsens karaktär, hur man tänkte när man byggde den från början, och riskerar att få en väldigt dålig miljö både för de som flyttar in och de som bor här sedan innan, säger Thomas Nyström.

ANNONS

"Det blir en fix idé"

Han tror att de som jobbar på stadsbyggnadskontoret har en strävan om att skapa goda miljöer, men att den höga takten som Bostad 2021 tvingar dem att arbeta i gör att de inte riktigt lyckas. – Det blir en fix idé från politiskt håll att ett visst antal bostäder ska byggas innan 2021. Hastigheten gör att man snarare trycker på än saktar ner när problem och frågetecken uppstår. Vi tycker inte att man lyssnar på de som bor här i dag, säger han. Egentligen har gruppen argument mot samtliga punkter som byggnadsnämnden och stadsdelsnämnden lyft upp som positiva. De tror inte att det går att få in ytterligare kollektivtrafik och trafik här, för gatorna är så små och trånga redan, något som även Västtrafik haft synpunkter på.

Kommer bli mindre tillgängligt

Dessutom tror de att den planerade bebyggelsen, med tre höghus och en skola nära gränsen för det strandskyddade området och naturreservatet, snarare skulle göra Härlanda tjärn mindre tillgängligt för allmänheten. – Härlanda tjärn är en av tre stora entréer till Delsjöreservatet. Det är viktigt att tänka igenom hur den ska det se ut. Det behöver inte betyda att man inte ska bygga något alls, men bygger man så högt och så mycket kommer man att blockera entrén för allmänheten, säger Per Hallén. En återkommande kritik är hanteringen av de skydd som finns i området, både när det gäller de äldre kvarteren och de naturvärden och arter som lever här. – Mycket handlar om den stora exploateringsgraden. Man tar ingen större hänsyn till de skydd som finns och då kan man undra vad de är värda egentligen? De har instiftats av en orsak men det verkar inte någon bry sig om, säger Christer Thomsen.

ANNONS

Nu hoppas de att detaljplanen kommer att göras om innan den ska upp i byggnadsnämnden igen och att grönområdena kommer att bevaras. – I slutändan handlar det om att detta inte är den bästa placeringen att bygga på alls.

Fakta: Göteborgsförslaget

  1. Göteborgsförslaget innebär att vem som helst kan skicka in ett förslag på en förändring som rör kommunen på Göteborgs stads hemsida.
  2. Under 90 dagar kan folk rösta och de förslag som får över 200 röster tas vidare till berörda politiker i någon av kommunens nämnder.
  3. Thomas Nyströms förslag om att utöka naturskyddsområdet vid Härlanda tjärn fick flest röster av alla hittills. Den 23 maj tas det upp i byggnadsnämnden.
ANNONS