Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jenny Mattsson, med hunden Greta, bor i området och är bekymrad morgonen efter branden. Bild: Meli Petersson Ellafi

Boende i området bekymrade morgonen efter branden: ”Ruckar på tryggheten”

Lågorna slog från fasaden samtidigt som boende väcktes och evakuerades natten mot torsdag.
Polisens misstanke är att bilbränderna varit anlagda och spridits till byggnaden. Jenny Mattsson, 48, som bor i området i Majorna är bekymrad.
– Det är en samhällsutveckling som inte går att vända med någon form av kortsiktig insats, säger hon.

Jenny Mattsson, 48, väcktes av sin son under natten. Då hade hennes sambo redan sprungit ut, och sett såväl bilar som fasaden till lägenhetshotellet i Klippan brinna.

– Man vet inte om man ska börja gråta… Det är en sådan overklighetskänsla tror jag. Det är detta vi läser om i tidningarna, och sedan börjar min son fråga var vår bil står någonstans. Då blir det så nära, att nu handlar det om vårt område.

LÄS MER: Bilbrand spred sig till bostadslänga

En bil brann på samma parkering 2016. Även då skadades fasaden, som sedan dess renoverats.

I stort upplever boende dock inte några stora problem med brottslighet, men Jenny Mattsson säger sig ändå inte vara förvånad över nattens händelse.

– Jag tänker att detta kan hända var som helst. Det är inte kopplat till några speciella områden längre.

Var först med att larma

En man som bor en bit ifrån platsen, men inte vill framträda med namn, beskriver hur han var först med att larma strax efter midnatt.

– Jag hörde smällar, gick ut och kollade och såg att det slog upp gnistor mot himlen. Då sprang jag ut.

När han såg att fasaden börjat brinna tog han sig snabbt till lägenhetshotellets framsida.

– Jag sket i bilarna, och tänkte att jag måste få ut människorna som bor här. Det var det första, att väcka folk och evakuera. Jag sprang runt och knackade på för att få ut folk.

Han fortsätter:

– I alla lägenheter öppnade nog någon, och det vällde ut rök från taket. Så det hade kunnat gå väldigt illa.

”Klart det blir en otrygghet”

Mannens bil står innanför avspärrningarna. Den har inte brunnit men har lackskador.

– Om bilen brunnit är skitsamma. Det viktiga var att ingen skulle bli skadad.

Polisens teori är att branden kan vara anlagd. Mannen som först larmade beskriver området som väldigt lugnt normalt sett, men branden påverkar.

– Det är klart det blir en otrygghet för oss som bor här, och framför allt när människoliv är i fara. Det är det som är det värsta. Bilar brinner hela tiden, i alla våra områden, och är såklart skittråkigt. Men när det är risk för människoliv så…

Flera personer som var på plats under natten beskriver stämningen då som relativt lugn men chockartad. Människor samlades i grupper och pratade med varandra om vad som hänt, samtidigt som räddningstjänstens släckningsarbete pågick.

Lägenheter utan stora skador

Jenny Mattsson menar att hon märkt av vissa problem i området. Samtidigt poängterar hon att otryggheten är spridd i stora delar av staden.

– Det är klart att det ruckar på tryggheten. Eftersom jag jobbar inom socialtjänsten, med barn och unga, känner jag nog att jag är ganska insatt i hur läget är. Så jag kanske inte är förvånad.

Familjens bil står ungefär 30 meter från bilarna som brann, och klarade sig helt utan skador.

Även lägenheterna i byggnaden som brann tycks överlag ha klarat sig bra. Representanter från fastighetsägaren menar att en av lägenheterna har rökskador men att övriga klarat sig, utöver skalfasaden. Huset är extra förstärkt i väggarna för att klara olyckor, med Oscarsleden som går just intill.

På torsdagsmorgonen fortsatte räddningstjänstens och polisens arbete på platsen. Totalförstörda bilar värda miljonbelopp står innanför avspärrningsbanden.

– Det är en samhällsutveckling som inte går att vända med någon form av kortsiktig insats. Det är ett långsiktigt jobb som måste göras.

LÄS MER: Bilbrand i Biskopsgården – misstänks vara anlagd

LÄS MER: Erik Nord om det upptrappade gängvåldet: En allvarlig situation

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.