Hundratals Olskroksbor har i veckan blivit erbjudna hotellvistelse för att slippa de höga ljudvolymerna.
Hundratals Olskroksbor har i veckan blivit erbjudna hotellvistelse för att slippa de höga ljudvolymerna. Foto: Anders Ylander/Johan Borehed/Privat

Boende erbjuds hotell under högljudda ombyggnationer

Fler stora byggnationer kommer pågå under ett antal år framöver i Göteborg. När ljudnivåerna blir för höga erbjuds de boende i området tillfälliga vistelser. Hittills har flyttarna kostat Trafikverket 16 miljoner kronor.
– Det känns som att halva Olskroken bor här, säger Emma Brink, som bott på hotell under veckan.

ANNONS

Flera ombyggnationer pågår och kommer att pågå under ett flertal år framöver i Göteborg. Bland annat vid Olskroken där den så kallade ”Olskroken planskildhet” byggs, för att öka framkomligheten för tågtrafiken. Dessutom kommer bygget av Västlänken att pågå några år till.

För boende i anslutning till byggena kan det innebära att man behöver flytta till så kallade provisoriska boenden. Det handlar om tillfälliga lägenheter eller hotellvistelser.

– Det är ett sätt som Trafikverket arbetar med under ombyggnationerna och det sker kontinuerligt, säger Jenny Karlsson, projektledare för entreprenad Olskroken på Trafikverket.

LÄS MER:Buller dygnet runt väntar Olskroken i påsk

LÄS MER:Trafikverket varnar för höga ljud från Västlänksprojektet

Anledningen är att ljudnivåerna på byggena är så höga att de anses vara störande för de boende i området.

ANNONS

– Vi har en dispens från Länsstyrelsen att utföra dessa arbeten, men det finns vissa gränsvärden för hur hög ljudnivån får vara. När de överstigs erbjuds boende i närheten så kallade tillfälliga boenden, säger Jenny Karlsson

Totalt har 1952 stycken hushåll erbjudits tillfälliga boenden under byggnationen av Västlänken och Olskroken planskildhet. Senast har Olskroken varit berörd, då man under den senaste veckan pålat på Västra stambanan. 968 hushåll har erbjudits tillfälligt boende och 145 har valt att flytta. En av dem är Emma Brink, som under veckan har bott på hotell Odin.

– Det känns som att halva Olskroken bor här, säger hon med ett skratt.

Emma Brink är en av de Olskroksbor som i veckan bott på hotell för att slippa de höga ljudnivåerna.
Emma Brink är en av de Olskroksbor som i veckan bott på hotell för att slippa de höga ljudnivåerna. Bild: Foto: Privat

Emma berättar att hon vid något tillfälle tidigare har blivit störd på nätterna, men då inte brytt sig om att höra av sig. Men vid den här omgången bedömdes hon vara ett av de hushåll som skulle påverkas mycket.

– Vi fick först erbjudande om en lägenhet i Vasastan. Men jag kände inte att jag ville flytta hela familjen med mat och kryddor och allting. Så då fick vi flytta till hotell Odin. Det har fungerat toppen och det är jättebra att man blir erbjuden en god natts sömn, säger hon.

ANNONS

De tillfälliga vistelserna för Västlänken och Olskroken planskildhet, har hittills kostat 16 miljoner kronor. Enligt Trafikverket kan det komma att erbjudas fler flyttar framöver, men hur ofta det kommer ske kan de för tillfället inte svara på.

– Det kommer att ske vid enstaka tillfällen under hösten fram till och med den 10 oktober. Sedan kommer vi ha en längre avstängning nästa år. Men då går vi ut med information till de boende, säger Jenny Karlsson.

LÄS MER:Västlänken ska få bullra mer om natten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS