Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Boende: "Det har gått för långt"

I flera artiklar har GP berättat om problemen på Kallebäcks äldreboende. Den boende Håkan Vikström beskriver det som en skänk från ovan att situationen uppmärksammas. – Det har varit ett helvete, säger han.

När GP kommer på besök är det lugnt på Kallebäcks äldreboende. Från balkongen på andra våningen ser man Johanneberg över trädtopparna. Men enligt 68-årige Håkan Vikström, som bott här sedan öppningen 2015, är det inte många dagar som går utan någon typ av problem. 

– Det är alltid något på gång här. Det är så många som dricker varje dag och går och rumlar runt. Det borde hållas ordning på de allmänna utrymmena, men personalen vågar inte det. Ingen vågar säga något, säger han. 

För några månader sedan, berättar han, välte en av de boende hans rullstol när han satt i matsalen. Något som orsakade skador på revbenen.

– Efteråt var det inte någon som ens var uppe och frågade hur jag mådde. Jag har själv jobbat 20 år inom sjukvården och aldrig varit med om ett sådant helvete, säger han och berättar att personen som gjorde det fortfarande är kvar på äldreboendet.  

– Jag tänkte att nu måste han väl åka ut. Men icke sa nicke. Han har varit på mig flera gånger sedan dess. Inte kroppsligt, men han har kallat mig allt möjligt. Han och några till har ställt till ett helvete för mig, säger han. 

"Kallebäcks laglösa boende"

När han först fick höra att han skulle flytta till Kallebäcks äldreboende trodde han att de övriga boende skulle vara "äldre gubbar och tanter som satt och halvsov". Men snart blev han varse om att verkligheten såg annorlunda ut. 

– Kallebäcks laglösa boende heter det enligt ryktena. Det sägs att hit kan man flytta för här får man göra allt. Det håller på att bli en stor knarkarkvart här. Det har jag också sagt till chefen. Men de sitter där nere med händerna för ansiktet. 

Flera gånger har han pratat med ansvariga på boendet – men han upplever inte att han får någon respons. 

– Det är så konstigt att det inte händer något. Jag har sagt till cheferna sedan jag kom hit. Hur kan de låta det här förekomma? Man tycker att de borde ha lärt sig. Men de har inte tagit in det alls. 

Vill ha fler regler

Han tycker att det måste ställas mycket tydligare krav på de boende för att förändra situationen. 

– De som flyttar in borde få ett A4-ark där det står regler. Och kan de inte hålla sig till dem är det utsidan som gäller. Det borde gå normalt till. Polisen har ju varit här stup i ett och tagit med sig folk, säger han. 

Ser du några alternativ till ett sådant här boende? Många kanske skulle bo på gatan om de inte var här?

– Det får de göra i så fall. Kan de inte sköta sig ska de ut härifrån. Då kan de ligga på gatan. Det har gått för långt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.