Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Bodil Jönsson: "En oerhörd rikedom att få lov att vara gammal"

Vi lever längre och är friskare än någonsin tidigare.
– Ni har det bättre och är mycket bättre än ni tror, peppade författaren och professorn Bodil Jönsson, när hon föreläste på äldredagen på Kortedala Forum.

Närmare 400 personer kom till Östra Göteborgs årliga äldredag där årets tema var hälsa. Det bjöds på sång, musik, dans och föreläsningar. Ett 25-tal utställare med anknytning till hälsa fanns också på plats.

Malin Wennergren och Sofie Rosvall underhöll med sånger av Lill Lindfors ackompanjerade av pianisten Henrik Oscarsson. Musikgruppen Panncho spelade rock och country.

Konferencier var gruppen Arvingarnas sångare Casper Janebrink.

– Jag är med för tredje året. Det är roligt och annorlunda, man blir verkligen uppskattad här. Och jag försöker bjuda på mig själv och publiken är med på noterna, förklarar han.

Vad är det bästa med det liv du lever nu?

Bild: Jenny Ingemarsson
Bild: Jenny Ingemarsson

Birgitta Ljungström Bengtsson, 79 år, Kortedala

– Jag är en föreningsmänniska och tycker om att träffa mycket folk. Jag är ordförande i Pensionärsrådet i Östra Göteborg och även i Utby PRO-förening och därigenom kan jag vara med och påverka i viss mån. Det är härligt att själv disponera sin tid.
Bild: Jenny Ingemarsson
Bild: Jenny Ingemarsson

Maria Karlsson, 78 år, Kortedala

– Att bestämma över sin egen tid, vill jag sova länge så gör jag det. Vi är ett gäng damer som lärde känna varandra när barnen var små och numera träffas vi ett par gånger i veckan och fikar här på torget eller åker in till stan ihop. Att få vara frisk är viktigt och jag går på gymnastik och tar promenader för att hålla igång kroppen.
Bild: Jenny Ingemarsson
Bild: Jenny Ingemarsson

Bert Berglund, 76 år, Kortedala

– Kompisarna och idrotten betyder mycket i mitt liv. Nästan varje dag är vi ett gäng gubbar som träffas och dricker kaffe på ett fik här i Kortedala. På tisdagar är det frukostträff med ett annat gubbgäng i närheten.
Tidigare var jag engagerad i Majornas IK, där min son spelade fotboll. Numera är det barnbarnet som idrottar, spelar ishockey i GIK och de matcherna ser jag gärna. Både hemma i Isdala och bortamatcherna.
Bild: Jenny Ingemarsson
Bild: Jenny Ingemarsson

Birgitta Adolfsson, 76 år, Kortedala

– Att jag är frisk och att jag får träna och röra mig fysiskt varje dag. Jag promenerar med maken dagligen och gympar i olika pass tre gånger i veckan. När jag var ung spelade jag handboll i IF Femina här i Kortedala och sedan dess har haft med mig vikten av att röra på sig.
Bild: Jenny Ingemarsson
Bild: Jenny Ingemarsson

Mats Carlsson, 79 år, Bergsjön

– Att jag är frisk och kry och kan vara ute med min kamera i skog och mark och fotografera. Jag började fota vid tidig ålder och har varit med i fotoklubben FK Nyans sedan starten för 20 år sedan. Förr var det analogt, nu är det digitalt. Jag fotar också sportevenemang, senast vid NM för BMX-cykel i Kungsbacka. Kameran är alltid med mig.

Leva livet hela livet

Bodil Jönsson är fysiker, professor emerita, forskare och föreläsare och hedersdoktor vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Hon blev känd hos den breda allmänheten med boken Tio tankar om tid, som blev en bästsäljare och snackis när de kom år 1999. Sedan dess har hon fortsatt fundera och skriva om tid, lärande och att bli gammal. Det har blivit många fler böcker i ämnena, däribland Tid för det meningsfulla, Vi lär som vi lever och den senaste, Silver.

Leva livet hela livet, var titeln på Bodil Jönssons föreläsning.

– Allt som är liv innebär förändringar och och det finns mycket positivt med att bli gammal. Man blir modigare och hjärnan blir bättre på att sortera ut vad som är meningsfullt, säger hon.

– Väldigt mycket handlar om inställning och förväntningar. Att jag reser runt i landet och pratar om det här beror på att jag tror att jag kan påverka människors självbild.

De äldre blir yngre

Bodil Jönsson räds inte ordet "gammal". Det är löjligt att hitta på en massa nya ord, seniorer och andra synonymer. Det är en oerhörd rikedom att få lov att vara gammal, tycker hon.

– All forskning visar att dagens 75-åringar medicinskt är som en 65-åring var generationen före. Det förklaras av många faktorer, till exempel att vi åt bättre som barn. Medicinska framsteg påverkar också. För 50 år sedan fanns ingen hjälp att få för den som drabbades av starr, man kunde man inte operera. I dag görs mer än 100 000 starroperationer i Sverige, säger Bodil Jönsson, som själv nyss fyllt 76 år.

Fakta: Äldredagen i Kortedala

Äldredagen arrangeras av SDF Östra Göteborg, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Göteborgslokaler, Poseidon och Stena Fastigheter. Äldredagen är ett årligt återkommande evenemang som har arrangerats på olika teman sedan 2012.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.