Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bluffläkare lurar äldre på pengar

Det sprids varningar om en man som utger sig för vara läkare. Äldre luras att föra över pengar som förskott för mediciner.

Ett anslag som sitter uppe på vårdcentraler i Göteborgsområdet sprids nu även på Facebook. Där varnar Västra Götalandsregionen för en man som kontaktar äldre patienter och utger sig för att vara läkare. Mannen försöker få patienterna att beställa dyra mediciner från utlandet och erbjuder sig även att hjälpa till med beställningen, om de uppger sina kontouppgifter. Varken bedragarna eller varningen är helt nya. Under våren och sommaren har regionen gått ut med flera varningar.

– Det där är säkert något som sitter kvar sen i våras. Vi har inte gått ut med någon ny varning, säger Valter Lindström, som är säkerhetschef hos Västra Götalandsregionen.

Det varnas även för ett bedrägeri med ett annat tillvägagångssätt. Även då ringer en man och uppger sig vara läkare från vårdcentralen, men erbjuder sig i det här fallet göra hembesök för att kontrollera patientens blodtryck. I varningarna som har regionen har gått ut med informerar man om att upplysning om bokningar av hembesök aldrig sker av vårdcentralens läkare. Vårdens personal frågar heller aldrig efter pengar eller betalningsuppgifter vid telefonsamtal. Betalning sker alltid direkt vid vårdtillfället eller med faktura.

Ett stort mörkertal

Den här typen av bedrägerier mot äldre utreds av polisens specialenhet "Circa". Där har man just nu omkring 200 hundra pågående ärenden av den här typen. Det finns en del olika varianter. De som ringer om mediciner är förmodligen inte samma gärningsmän som vill göra hembesök för att kontrollera blodtryck.  

– Det är rätt svårt att identifiera den här typen av gärningsmän och kan vara krångligt att lagföra dem också. Men vi brukar vara ganska framgångsrika, säger Håkan Carlsson, chef för Circa-gruppen hos polisen. 

I Göteborgsområdet känner polisen till 26 fall av varianten där gärningsmannen ringer och försöker lura äldre patienter att föra över pengar för mediciner. Men med största sannolikhet finns det ett stort mörkertal.

– Jag är rädd att mörkertalet är rätt så stort. När man blir utsatt för den här typen av brott måste man anmäla det. Det behövs för att vi ska kunna kartlägga och komma åt gärningsmännen. 

"Man ger sig på de svaga i samhället"

När den falska läkaren ringer upp vet han ingenting om patientens sjukdomshistorik, utan lyckas med sociala knep samla på sig information i början av samtalet.

– Vi har kontrollerat så att de inte har fått tag i journaler eller patientinformation. Det har vi inte hittat någon som helst indikation på, säger Valter Lindström, säkerhetschef hos Västra Götalandsregionen.

Alternativt chansar bedragaren och frågar till exempel hur det är med blodtrycket. Något många äldre äter medicin för. Det finns många andra exempel på när bedragarna utnyttjar äldres välvilja. Just nu sitter personer häktade med många målsägande. De har utgett sig för att vara barnbarn och velat låna 30 000 kronor till en bil. Circa-gruppen samordnar insatserna mot brotten så att gärningsmännen kan dömas för många brott samtidigt. Då kan även straffen blir hårdare.

– Man ger sig på de svaga i samhället och det är ju bedrövligt. Men då får samhället i sin tur reagera starkt, säger säger Håkan Carlsson, chef för Circa-gruppen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.