Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bluffläkare åtalas för miljonbedrägeri

Mannen misstänks ha ringt upp äldre och utlovat en ny mirakelmedicin mot förskottsbetalning. Efter ett intensivt spaningsarbete kunde den misstänkte bedragaren gripas i London. Nu åtalas han misstänkt för att ha blåst äldre på miljonbelopp.
— Han har ringt upp äldre kvinnor, talat om att han är läkare och övertygat dem om att de behövde en ny medicin som bara fanns i England, säger chefsåklagare Jonas Almström.

När åtalet mot den misstänkte 46-årige bluffläkaren lämnades in vid Göteborgs tingsrätt under onsdagen kunde polisen redovisa det omfattande arbete som gjorts sedan misstankarna mot mannen fattades 2016.

Enligt polisen finns det minst 615 anmälningar mot mannen och hans misstänkta brottslighet. De allra flesta brotten stannar dock vid försöksstadiet, men i 76 fall anser sig åklagaren Jonas Almström kunna bevisa att mannen gjort sig skyldig till grova bedrägerier eller bedrägeriförsök.

Polisens misstanke är att mannen i januari 2016 började ringa upp äldre kvinnor i Sverige och att han i samtalen utgav sig för att vara läkare.

För att inte kunna spåras är misstanken att mannen använde sig av oregistrerade kontantkort och i samtalen ska han ha uppgett att han läst de äldres sjukjournaler och att han kunde erbjuda dem en mirakelmedicin.

Det enda som krävdes var att de äldre i förskott skulle betala för medicinen som han enligt misstankarna hävdade kunna bota allt från cancer till vitaminbrist. I maj 2017 greps han av polisen i London och cirka två månader senare överlämnades han till Sverige.

Brotten betecknas som grova.

LÄS MER: "Medicinmannen" kan ha lurat hundratals äldre

Ska ha ringt upp äldre kvinnor

Den åtalade har av polisen kallats för "Medicinmannen".

— Han har ringt upp äldre kvinnor, talat om att han är läkare och övertygat dem om att de behövde en ny medicin som bara fanns i England, säger chefsåklagare Jonas Almström och fortsätter:

— Sedan har han förmått dem att antingen skicka pengar i kuvert eller via förmedlingsföretag, eller fått dem att skicka sina bankkort till honom. Han har kommit över närmare två miljoner kronor i de fall jag åtalat för.

Mer än 600 misstänkta fall har kommit till polisens kännedom.

— Men jag får inte åtala för de fall som inte var med i den europeiska arresteringsorder som han hämtades från England på, säger Jonas Almström.

Polisen: "Katastrof för den enskilda"

De misstänkta bedrägerierna har riktats mot personer som är över 80 år.

I vissa fall skall mannen, och eventuellt ytterligare en misstänkt person, ha lyckats lura till sig mer än 100 000 kronor.

— Det är en katastrof för de enskilda. Här är många äldre som har hamnat i en fruktansvärd situation, har Håkan Carlsson, chef för polisens Circa-grupp, som utreder brott mot äldre, tidigare berättat för GP.

Utöver den misstänkte bluffläkaren finns det ytterlig en misstänkt i målet. Mannen greps enligt polisen i Frankrike innan jul och har ännu inte överlämnats till svenska myndigheter. Huvudmannen som nu åtalas i Göteborg har ett förflutet i Sverige, men har de senaste åren levt i London, varifrån han alltså misstänks ha utfört brotten.

Enligt polisen har även mannens misstänkta brottslighet skapat problem för vården då äldre som fått falska sjukdomsbesked av den misstänkte mannen sökt vård för besvären som han har påstått att de lider av.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.