Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På sjukhus runtom hela landet arbetar sjuksköterskor som saknar utbildning och alltså har bluffat sig till sin legitimation. Bild: Jonas Lindstedt
På sjukhus runtom hela landet arbetar sjuksköterskor som saknar utbildning och alltså har bluffat sig till sin legitimation. Bild: Jonas Lindstedt

Bluffen: Outbildade sjuksköterskor behandlar patienter

På sjukhus runtom hela landet arbetar sjuksköterskor som saknar utbildning och alltså har bluffat sig till sin legitimation. Det visar en granskning som Uppdrag granskning har gjort.
– I akut läge, då ringer man bara ambulansen, säger en av bluffsjuksköterskorna, som i dag har en tjänst på Sahlgrenska, till programmet.

Falska sjuksköterskor, men med äkta intyg och legitimationer. Det är realiteten på flera av landets sjukhus. Det visar en granskning som SVT:s Uppdrag granskning har gjort.

Kartläggningen visar att 27 personer inom legitimerade vårdyrken på olika sätt fått arbete trots att de saknat den utbildning som krävs. Tillvägagångssättet skiljer sig åt från fall till fall. Vissa säger sig ha studerat utomlands, andra har förfalskat examensbevis. En del av dessa jobbar just nu på sjukhus i landet. Andra fall utreds av polis.

"Ringer bara ambulansen"

I programmet har man bland annat pratat med en person som är anställd på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Personen arbetar alltså som sjuksköterska utan att ha genomfört utbildningen.

Mannen hade lärt sig om yrket genom att arbeta några månader som undersköterska. Han berättar att han åkte till Rumänien för att skriva sitt slutliga examensprov. Efter att han skrivit det provet fick han ett examensbevis. Det gällde först i Rumänien, och blev sedan godkänt i Sverige.

Men under två av de tre åren har påstår att han studerat till sjuksköterska arbetade han egentligen som lastbilschaufför, samtidigt som han studerade svenska för invandrare. Han menar att han berättat på arbetsintervjun att han inte haft så mycket erfarenhet.

– Hittills har jag klarat mig ganska bra, jag har inte gjort något fel. Till och med inte i akut läge, då ringer man bara ambulansen, säger mannen om hur han eventuellt kunde ha utsatt patienter för risker genom att inte ha den utbildning som krävs.

Socialstyrelsen: Ingenting vi känner igen

Zara Warglo är avdelningschef på Socialstyrelsen. Hon menar att hon inte hört talas om dessa bluffsjuksköterskor. Hon har heller inte hört att de skulle ha sysslat med någonting annat medan de egentligen påstår sig ha gått sin utbildning.

– Då är det här någonting för det landet att ta tag i. Och vår roll blir då att informera om det här så vi kan få till en bra dialog. Vi alla, inom ramen för EU, behöver samarbeta och hitta lösningar på problemet, säger Zara Warglo.

På en av de berörda skolorna i Rumänien så svarar de på kritiken. Rektor Ţăran Camelia menar då att allt ser legitimt ut med elevernas ansökningar. Även gällande de elever som i Rumänien haft heltidsarbeten under sin påstådda studietid.

– Det är 600 elever. Jag känner inte varenda en och vet inte var de rör sig och vad de gör. Men om de kommer till skolan, har betyg, gör tentamen, så antecknar vi respektive tenta. Det betyder att personen har varit närvarande på skolan, säger Ţăran Camelia.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.