Petra Lindskog i Hovås har fått avslag på att använda blomlådor som farthinder.
Petra Lindskog i Hovås har fått avslag på att använda blomlådor som farthinder.

Blomlådor får inte användas som farthinder

ANNONS
|

– Det är en tröttsam kamp, säger Petra Lindskog.

För två veckor sedan fick hon avslag från Trafikkontoret att sätta ut de blomlådor som tidigare år begränsat hastigheten på Smedvägen i Hovås.

Petra Lindskog berättar om höga farter och många trafikolyckor i området.

- Det har varit krockar i korsningen här nedanför, bilarna blev till skrot. Det hade lika gärna kunnat vara ett barn där, de hade inte överlevt den smällen. Vi har två killar som är sju och nio år och överallt i det här området bor det barn.

Petra har tidigare kommit med förslag till Trafikkontoret om potentiella lösningar; som att enkelrikta den gata som går utanför hennes hus, sätta speglar i gathörnen eller att områdets häckar ska klippas ner, men har känt att hon blivit dåligt bemött.

ANNONS

– Jag har ringt in och varit orolig för mina barn, men det är inte bara jag som gjort det, utan flera föräldrar i området. Vi kommer med många förslag och får blankt nej på allting.

Svaret kom till slut i form av avslag på att sätta ut blomlådorna.

– Trafikkontoret ska skicka ut blanketter som man ska skriva under för tillstånd gällande blomlådorna. Men i år kom aldrig någon, så jag satte ut blomlådorna och tänkte att den kommer väl snart. Jag har kollat med grannarna och de har inte heller fått någon.

Hon fortsätter:

– Ifall det är jag som har gjort fel så är det så, men det straffar ju barnen som inte kan gå säkra på gatan.

En timme efter att GP besökte Hovås skedde en olycka i området. En tonårstjej på moped blev påkörd av en man i personbil. "Vårdslöshet i trafik" står det som kommentar i polisrapporten.

Lena Fritzell, Trafikkontorets kontaktperson för blomlådor som farthinder, anser ändå inte att Smedvägen är speciellt farlig.

– Vi ser inget speciellt med den här gatan. Smedvägen är en nedförsbacke, men det finns många nedförsbackar där kunder vill ha olika typer av farthinder. Vi får också kolla på hur stor trafikmängd det är på gatorna och på sådana här smågator är det inte mycket trafik.

ANNONS

Angående varför tillståndet på Smedvägen blivit indraget, svarar Lena Fritzell att hon upplevt blomlådorna som misskötta under flera år, men att hon inte vet vad som kommer att hända i Petras fall.

– Det finns vissa regler man måste uppfylla för att få tillstånd för blomlådor. Problemet är att kunden inte följer de regler som finns, bland annat att blomlådor med tillstånd får stå på gatan mellan 1 maj och 1 november innevarande år, vilket kvinnan inte har följt. Hon har också skrivit till mig att hon inte kommer att ta bort dem.

Som svar på vad man kan göra om ens tillstånd blir indraget, säger Lena Fritzell att det finns många saker man som förälder kan göra, för att skydda sina barn. Till exempel, att inte låta barnen leka på vägen.

– Föräldrar kan alltid göra något eget för att förbättra situationen. Man kan till exempel sätta upp en grind för att skydda barnen, man har också ett eget ansvar att se till att de inte skadas. Det måste finnas en viss försiktighet, man måste lära sina barn lite trafikvett.

Läs också: Farthinder som ökar hastigheten

ANNONS
ANNONS