Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Blodmottagningen vädjar om blod inför EU-toppmötet

Blodmottagningen Droppen i Göteborg efterfrågar blod i grupperna 0 positivt och negativt samt blodgrupp A inför EU-toppmötet. – Eftersom det kommer att vara begränsad framkomlighet kan det bli svårt för våra blodgivare att ge blod under torsdagen och fredagen, säger Ulrika Ljung, kommunikatör vid Sahlgrenska sjukhusets blodverksamhet.

Det är via sms som blodmottagningen Droppen skickat ut en efterfrågan om blod i grupperna 0 positivt och negativt samt blodgrupp A, positivt och negativt. Detta på grund av det stundande EU-toppmötet. 

"Få upp blodlagret"

Ulrika Ljung, kommunikatör vid Sahlgrenska sjukhusets blodverksamhet, berättar att de skickar ut uppmaningen till sina tidigare blodgivare för att de inte hamna i ett läge där det blir blodbrist.

– Vi vill få upp nivåerna i vårt blodlager så nu vädjar vi till blodgivare att besöka Droppens enheter för att ge blod dagarna innan EU-toppmötet. Vi vill inte riskera tomma blodlager, säger Ulrika Ljung.

Droppen kommer alltså att hålla öppet enligt sina ordianrie öppettider, men eftersom stora delar av centrala Göteborg kommer att spärras av, kan det bli svårare att lämna blod.

LÄS MER: Nödlösningen som orsakar trafikkaos under EU-toppmötet

"Det betyder allt"

En påse blod har en storlek på 4,5 deciliter och en sådan påse kan bli livsavgörande för flera personer, enligt Ulrika Ljung.

– Det betyder allt när människor ger blod. Det betyder att vi kan upprätthålla och leverera blod efter den efterfrågan som sjukvården har, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.