Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Blixtnedslag orsakade skogsbrand i Torslanda

En stor skogsbrand utbröt i området Gossbydal i Torslanda på Hisingen under lördagen. Enligt räddningstjänsten var det ett område på över 3000 kvadratmeter som brann. Ungefär tre timmar senare var branden under kontroll.
– Troligtvis kommer släckningsarbetet att pågå under hela natten, säger Rolf Kagelind vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Enligt en inringare var det ett blixtnedslag orsakade en större brand i Gossbydal i Torslanda vid 13-tiden.

– Det är en större brand det handlar om och vi har ingen kontroll på branden i nuläget. Det blåser mycket och vindriktningen ändras hela tiden, sa Rolf Kagelind vid räddningstjänsten Storgöteborg, precis efter att larmet kom in.

Skogsbranden rörde sig i närheten av flera bostäder i riktning mot Hjuvik där det finns mycket bebyggelse, men enligt räddningstjänsten har inga boende behövt evakuerats. Skogen där branden utbröt är väldigt torr.

– Det har inte regnat här sen i maj så marken är väldigt torr vilket försvårar släckningsarbetet, berättade Rolf Kagelind.

Släckningshelikoptrar beställdes

Det var ett stort pådrag kring branden och runt 15 enheter arbetade inledningsvis med släckningsarbetet. Totalt rörde det sig om 35 brandmän som arbetade med att släcka branden.

– Det blåser så att elden rör sig i olika riktningar, det är både blåsigt och torrt, berättade Martin Olsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, vid 15.30.

Enligt räddningstjänsten var det en yta på 3500 kvadratmeter som brann.

Två tyska helikoptrar stationerade i Växjö beställdes först, men tack vare ett regn som drog in över området avbokades flygunderstödet. Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha skadats i samband med branden.

Polishelikopter övervakade branden

Även polisen var inblandade i arbetet med branden och hjälpte bland annat till med att underlätta framfarten för räddningstjänstens fordon.

– Vi har en polishelikopter på plats för att övervaka situationen, sa polisen i Region Västs presstalesperson Tommy Nyman.

Carl Johansson bor i Hällsvik, i närheten av där branden pågår. Han satt och åt frukost när han hörde åskan en bit bort.

– Vi satt och käka frukost när vi hörde åskan bort ner mot vattnet. När jag sedan satte mig på cykeln såg jag brandkåren susa förbi, säger han.

Två blixtar över Göteborg

Enligt Ian Engblom, meteorolog på Foreca, har det varit ett kraftigt åskoväder utanför kusten under lördagen.

– På kartan över Göteborgs stad och i närheten har vi bara två registrerade blixtar, resten är längre ut i skärgården eller vid havet, säger han.

Någon av de två blixtarna har förmodligen varit orsak till branden i Torslanda.

– Det är extrem brandrisk i nästan hela Sverige och en blixt innehåller otroligt mycket energi så det är inte så konstigt att det kan starta en brand av bara ett nedslag, säger Ian Engblom.

Regnet underlättade

Vid 17-tiden meddelade räddningstjänsten att brandpersonalen fått kontroll över branden och att de successivt att trappa ner med styrkorna för att övergå till eftersläckningsarbete och kontroll.

– Vi har ringat in branden och fått kontroll över den men vi kommer låta två styrkor övervaka området och vara kvar för eftersläckningsarbete under natten, säger Martin Olsson.

Vid halv tretiden började ett regn falla över Göteborg, vilket kan ha underlättat vid släckningsarbetet.

– Folket i området kan andas ut nu, säger Martin Olsson.

Räddningstjänsten planerar att stanna på platsen till söndagen.

– Nu går man och kontrollerar ifall att det blossar upp, eftersom det är så oerhört torrt så lägger sig vattnet bara på ytan, därför vill vi vara där ifall det blossar upp igen, säger Anders Ternevi vid räddningstjänsten.

På plats under söndagen

På söndagsmorgonen meddelar räddningstjänsten att de jobbar kvar på platsen med en enhet.

– Vi kommer hålla på hela förmiddagen. Det har gått bra under natten men vi har fått vara fler på plats än vi räknade med, nu tar vi inga risker, säger Lotta Molander vid räddningstjänsten.

Vid halv två-tiden finns ingen prognos om hur länge räddningstjänsten kommer vara kvar på platsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.