Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blixtnedslag i båt nära Vinga – man kan ha träffats

En räddningsinsats skickades ut till Göteborgs skärgård på söndagen. En man i en fritidsbåt tros ha träffats av ett blixtnedslag. Två män har förts till sjukhus.

Larmet kom in till 112 strax före klockan ett på söndagen om att en man kunde ha blivit träffad av blixten. Mannen var ute i en fritidsbåt, som befann sig strax utanför Donsö i Göteborgs södra skärgård.

Händelsen utspelade sig samtidigt som ett kraftigt regn med stark vind och åska drog in över Västkusten och SMHI gick ut med en klass 1-varning för Göteborg och Bohuslän.

Klockan 14.20 befann sig en man i 50-årsåldern och en man i 20-årsåldern räddade ombord på en ambulansbåt.

Från kaj fördes de till Sahlgrenska universitetssjukhuset i ambulans. En av dem befanns vara lindrigt skadad och en allvarligt skadad, men den senare personens status var stabil på söndagseftermiddagen, enligt Sahlgrenskas pressjour som inte ville gå ut med vem av männen som var allvarligt skadad.

Det är ännu heller inte bekräftat om en av männen ombord på fritidsbåten faktiskt har träffats av blixten och på grund av patientsekretessen som råder från sjukhusets sida har det inte heller gått att få den informationen säkerställd.

Räddningsinsatsen på plats bestod av en ambulansbåt, ambulans på land samt två akutläkarbilar. Även Sjöräddningen skulle ha varit på plats, men deras räddningshelikopter gick sönder och kom aldrig iväg. Eventuellt har i viss mån även Kustbevakningen som var i närheten assisterat i räddningen, uppgav SOS Alarm.

Samtidigt inträffade en mindre grundstötning, också nära Donsö, uppgav Sjöfartsverkets Sjö- & flygräddningscentral, JRCC.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.