Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blinde Abbes öde engagerar

Sedan två veckor bor blinde Abbe, 68, på en parkbänk i Vasastan. Men efter att över 1400 personer engagerade sig för honom på Facebook har han fått tillfälligt tak över huvudet.

Blinde och hemlöse Abbes öde har den senaste tiden engagerat många göteborgare, bland annat via Facebookgruppen "Ensam på en parkbänk i Göteborg", som på bara några dagar har fått över 1400 medlemmar.

Och tack vare uppslutningen på nätet har Abbe nu i alla fall tillfälligt fått någonstans att bo. När Niclas Hammarstrand, huvudägare till fastighetsbolaget Företagsbostäder, läste om Abbes öde tog han kontakt och erbjöd honom ett rum på Mektagonen, ett av företagets hotell i Göteborg.

- Vi hade ett rum som var ledigt fram till lördag, så det är klart att jag ville hjälpa till. Nu är situationen löst, i alla falla tillfälligt, säger han.

- Det är svårt att inte ta till sig någon som är blind och har blivit utslängd.

Bakom det uppmärksammade uppropet på Facebook står göteborgaren Lasse Lindberg. Så här skriver han i gruppens logg på Facebook:

"Vänner! Som Ni säkert har uppmärksammat, så har Jag tagit Mig an att hjälpa "Abbe" tillbaka till ett humant liv och boende. Abbe, är 68 år och pensionär. Han är helt blind och lever sedan ca 2 veckor tillbaka på en kall och fuktig Parkbänk på Vasagatan 14 i Göteborg. Abbe är INTE alkoholist, narkoman eller kriminell! Han hade sin egen lägenhet i Guldheden i över 20 år innan han blev avhyst. Han lever på sin pension och erhåller Mig veterligt, inget ekonomiskt stöd från någon socialförvaltning. Hans historia är skrämmande!"

Gruppen startades vid lunchtid i tisdags, och engagerade på kort tid många personer.

När GP söker Lasse Lindberg säger han att han har fullt upp med att reda ut Abbes fall och inte har tid att prata med media förrän under fredagen.

Enligt Facebooksidan har Abbe flyttat in på hotellet, duschat och fått sina kläder tvättade.

Flera lokala medier i Göteborg har tidigare rapporterat om Abbes situation. Han vräktes från sin lägenhet i Guldheden i våras efter en hyrestvist. Kommunen erbjöd honom boende på ett hem för personer med psykiatriska handikapp sex mil utanför Göteborg. När han tackade nej till platsen blev han hemlös.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.