År 1946 fanns det mängder av cyklar på Kungsportsplatsen.
År 1946 fanns det mängder av cyklar på Kungsportsplatsen.

Bland cyklar och hallonpunsch

ANNONS
|

De flesta känner till Kungsportsplatsen som en gammal mötesplats, men betydligt färre vet att porten in stan fanns kvar ända in i slutet av 1830-talet. Från den tiden finns inga foton men hur området sett ut under senare årtionden går att se i boken Ögonblick, vars andra del utkommer i dag.

Andra kuriosakunskaper är att det i mitten av förrförra seklet fanns över hundra sorters punsch i Göteborg. Att de tillverkades av hovleverantören Carl G. Platin, som hade egen tillverkning av arraks-, rom-, hallon- och ananaspunsch. Han höll senare till i Magasinsgatans vackert pyntade hörnhus mittemot Pedagogen, klart 1904. Titta upp lite så ser du Platins namn graverat i stenen.

ANNONS

Tidigare hade vi haft "det göteborgska brännvinskriget" nödåret 1799. Det handlade om att folk behövde bröd och det fanns gott om spannmål i grosshandlare Björnbergs magasin. Det kunde ha räckt till att mätta alla hungriga, men istället brändes säden upp och förvandlades till brännvin, vilket ledde till upplopp.

Runt 1850 byggdes de halvcirkelformade basarlängorna, i dag ersatta av träd och parkeringsplatser på Kungstorget. Det var 76 små bodar och i en av dem startade Valerius Hansson sin butik, som sålde "färdiga manskläder". Affärerna gick strålande och slutade med klädförsäljning i fyra våningsplan på Kungsgatan/Magasinsgatan, dit många barn släpades för att ekiperas ända fram till 1969.

Boken, vars första del kom för ett år sedan, visar staden genom ett unikt bildmaterial från Stadsmuseet, nytagna fotografier samt utförliga texter av Lars O. Carlsson. Avsikten med boken är att en ökad kunskap om stans historia ska öka omsorgen och omvårdnaden av innerstaden samt att göteborgarna känner sig stolta.

Boken är ett samarbete mellan Stadsmuseet, Göteborgsposten, Innerstaden Göteborg och Svenska kyrkan. Den finns från och med i dag att köpa för 100 kronor i Stadsmuseet och i Domkyrkan. Pengen går till Stadsmissionens arbete. En tredje del av Ögonblick planeras att utkomma hösten 2013.

ANNONS
ANNONS